Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj va dispune de anul viitor de o ambulanță specială pentru transportul pacienților de la domiciliu.
Achiziția a fost posibilă în urma unei campanii lansate în cursul acestui an de către o asociație din Cluj.
Aproximativ 40 de persoane care suferă de afecțiuni cronice, în special oncologice, sunt găzduite simultan în cadrul acestei unități. Totuși, transportul unora dintre bolnavi nu este posibil întotdeauna în cel mai scurt timp.
„Pentru că nu sunt urgențe medicale, transportul se face cu ambulanțe de tip A1 pentru transport neasistat, prin sistemul public al Serviciului de Ambulanță. Uneori, internările întârzie câte o zi sau chiar o zi și jumătate, alteori mai puțin, dar niciodată nu ajung mai repede de 6-7 ore, ceea ce pentru pacient este foarte dificil. Durerile pe care le au sunt inimaginable și minutele pot părea veșnicii. Iar pe de altă parte, medicii au un anumit program, iar dacă pacientul nu sosește în intervalul orar în care medicul să aibă timp să-i stabilească un plan de tratament, atunci lucrurile se dau foarte tare peste cap, explică managerul Centrului Sfântul Nectarie, preotul Bogdan Chiorean.
Peste 15.000 de euro au fost strânși în cadrul evenimentelor caritabile organizate în scopul achizționării ambulanței de către asociația Rotary Cluj Napoca Opera.
„Din luna aprilie am avut proiecte constante, în special concete, piese de teatru, pe care le-am organizat cu scopul sprijinirii Centrului de Îngrijiri Paliative și pentru achiziționarea ambulanței. Avem și o urnă care este prezentă la fiecare eveniment unde încurajăm oamenii să doneze, dar cei mai mulți bani s-au strâns din donațiile care au fost făcute direct în cont”, a declarat președintele organizației, Dominic Gidro.
Ambulanța de care va dispune Centrul Sfântul Nectarie este de tip A1, fiind destinată transportului medical neasistat și dotată cu echipamente necesare pentru acordarea primului ajutor. Autovehiculul este în curs de omologare și va fi dat în funcțiune cel târziu în luna februarie a anului viitor.
Anual, aproximativ 700 de persoane aflate în stadii avansate ale bolii sunt găzduite la centrul din Cluj.
Ovidiu Cornea
Sursa foto: Facebook/ Centrul de Îngrijiri Paliative