Centrul istoric din Turda va fi modernizat. Municipiul va dispune și de un park and ride

Centrul istoric al municipiului Turda își schimbă fața, cu bani europeni. Vor fi amenajate spații mai generoase pentru pietoni, majoritatea locurilor de parcare vor fi desființate, urmând să fie create soluții alternative.

Principalele zone unde se va interveni sunt Piața Republicii, curtea unde a funcționat fostul Teatru de Vară, respectiv Piața Tricolorul. Stația de autobuz din Piața Republicii va fi modernizată, iar pavajul existent va fi înlocuit cu piatră naturală. De asemenea, teatrul de vară va fi reactivat, iar spațiul respectiv va putea găzdui atât spectacole, cât și piețe volante. Chiar dacă traficul rutier nu va fi interzis în zona centrală, prioritate vor avea mijloacele alternative de deplasare.

Modernizarea centrului istoric din Turda, la pachet cu park and ride

Licitația pentru realizarea proiectării și a execuției lucrărilor de revitalizare a centrului istoric din Turda a fost lansată recent. Ea este cuprinsă într-un proiect mai amplu, care include amenajarea unei parcări de tip park and ride. Aceasta va fi situată în zona industrială din apropierea conexiunii cu autostrada Transilvania și va deservi în special autocarele turistice, au precizat pentru EBS Radio autoritățile locale. Potrivit acestora, facilitatea se adresează în special turiștilor care vor să viziteze Salina Turda, obiectiv care atrage anual aproximativ 700.000 de vizitatori. Sistemul park and ride ar putea deveni funcțional chiar din a doua parte a acestui an, potrivit primarului Cristian Matei.

„Avem foarte puțin loc de parcare în acest moment pentru acest gen de mașini și în special la Salină, care este cel mai vizitat obiectiv. În zilele de vară este nebunie cu autocarele care vin, dar vom descongestiona mult traseele. Ele vor rămâne la marginea Turzii, iar de acolo turiștii se vor deplasa cu microbuze ale Companiei de Transport. Pentru park and ride nu este nevoie de autobuze, va fi nevoie de microbuze care să aibă un program riguros și destul de des”, a declarat, pentru EBS Radio, primarul Cristian Matei.

În paralel va fi realizată și o autobază modernă, cu stații de încărcare dedicate, pentru cele 20 de autobuze electrice în funcțiune la Turda. De asemenea, în proximitatea viitorului park and ride vor fi amenajate noi locuri de parcare pentru autoturisme.

Toate investițiile vor fi realizate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, în valoare de peste 30 de milioane de lei.

 

Sursa foto: http://primariaturda.ro/

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: