Cereri crescute pentru testarea contra-cost la Cluj. Programările ajung până la 2 săptămâni

Programare din timp și completarea corectă, încă de acasă, a formularului cu datele personale, sunt câteva dintre principalele recomandări ale specialiștilor pentru ca testarea contra-cost să se poată desfășura mai rapid și ca beneficiarii să le poată procura înainte de plecarea în concediu.

Cererea se menține crescută la Cluj, iar intervalul între programare și recoltare poate ajunge până la 2 săptămâni. La centrul Imogen al Spitalului Județean de Urgență, unitatea cu una dintre cele mai mari capacități de procesare de teste din Cluj, aproximativ 100 din testele efectuate zilnic sunt la cerere, iar rezultatele se oferă într-un certificate bilingv (română și engleză). De altfel, între 15 iulie și 29 iulie se efectuaseră aici aproape 800 de teste la cerere, potrivit unui anunț recent de pe pagina de Facebook a instituției.

Unitatea a suplimentat de două ori până acum programul de recoltare. Orarul este în prezent de luni până vineri, între orele 7:30 -și 18:00, iar sâmbătă între 8:00 și 11.30.

Completați formularul de acasă

„Sunt perioade când cererea pentru programare este mai mare, și atunci încercăm să fie două puncte de recoltare în paralel, încât să poată fi rezolvate cererile. Există pe site-ul spitalului formularul, ca să meargă mai repede și să putem lua din 10 în 10 minute câte o persoană la recoltat și să se poată efectua toate procedurile, persoana să poată veni de acasă cu formularul completat și cu toate datele și ce este important pentru noi este să fie corecte numele și CNP-ul, astfel încât cei care fac la cerere să poată folosi formularul la sfârșit și rezultatul, pentru că sunt date care se înscriu pe rezultat și altfel nu îl pot folosi”, a spus pentru EBS Radio directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, medicul Adela Golea.

Programările pot ajunge la 2 săptămâni

Mai multe țări au solicitat turiștilor din România teste COVID la intrarea în țările respective, ceea ce a dus la creșterea solicitărilor de testare contra-cost. Centrul Imogen își împarte acum activitatea între testarea pe metodologia națională, gratuită, și cea contra-cost.

„Sunt în jur de 120-150, dar am avut zile și cu 200 de teste, dintre care aproximativ 50, până la 100 sunt pacienți cronici care au dreptul să li se facă teste pentru anumite proceduri. Capacitatea noastră de a efectua teste este mare, pentru că avem un extractor automat și atunci se pot face circa 450-500 de teste pe zi, să zic, problema este limitativă pentru a recolta, pentru că sunt proceduri, inclusiv acestea de distanțare. Dar nu am avut programări la cerere pe mai mult de 2 săptămâni. Am rugat și este și pe site-ul spitalului, ca oamenii în momentul când știu exact când pleacă să își facă programarea, să se încadreze în acel timp și să o facă cu câteva zile înainte, ca să nu existe probleme”, a spus pentru EBS Radio, medicul Adela Golea.

Tariful unui teste contra-cost PCR pentru depistarea infecției cu Covid 19 la Cluj variază în prezent între 290 și 390 de lei, în funcție de centrul de testare ales: 290 de lei la Centrul Imogen, al Spitalului Clinic Județean de Urgență, 350 de lei la Spitalul de Boli Infecțioase, respectiv 390 de lei, în laboratoarele rețelei private Regina Maria.

Ovidiu Cornea

(Foto: Spitalul Județean de Urgență Cluj)

Ne poți asculta și aici: