Cereri de indemnizație pentru 1.800 de părinți care au stat acasă cu copiii după închiderea școlilor

500 de firme din județul Cluj au solicitat indemnizația aferentă zilelor libere acordate părinților, pentru 1.800 de angajați. Măsura a intrat în vigoare în 17 martie, după închiderea grădinițelor și a școlilor.

Majoritatea solicitărilor au fost pentru luna martie, termenul de depunere a solicitărilor fiind decalat față de cel pentru șomajul tehnic, potrivit informațiilor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj.

Primele plăți, pentru 150 dintre firmele solicitante au început săptămâna trecută.

Profilul firmelor care au depus astfel de cereri este și el diferit față de cel al companiilor care au solicitat șomaj tehnic, iar plățile au început săptămâna trecută.

„În cazul în care au fost în șomaj tehnic, de exemplu, părinții tot au stat acasă, că erau în șomaj tehnic. Aici vorbim de firme care nu au fost în șomaj tehnic. În momentul în care ativitatea e suspendată, ești în șomaj tehnic ești acasă și poți să ai grijă de copii. Vorbim de firme care au mers în continuare și atunci au apelat la Legea 19 pentru părinții care au stat acasă cu copilul și nu au putut veni la servici”, a declarat pentru EBS Radio purtătorul de cuvânt al AJOFM Cluj, Ciprian Boșca.

Indemnizația respectivă se acordă pentru părinți care au copii înscriși într-o formă de învățământ, cu vârsta până la 12 ani, respectiv până la 18 ani, în cazul copiilor cu diazbilități.

În privința cererilor pentru șomaj tehnic, peste 6.400 de firme clujene au cerut deja această formă de sprijin, aferenetă lunii aprilie, pentru 30.000 de angajați.

Atât pentru angajații aflați în șomaj tehnic, cât și pentru cei care beneficiază de zile libere pentru a avea grijă de copii, indemnizația plătită de stat este de 75% din salariu, însă maximum 75% din salariul mediu brut, respectiv 2.381 de lei net.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com