Cererile de șomaj tehnic depuse de firmele clujene pentru luna mai vizează peste 35.000 de salariați, de la 5.000 de companii

Pentru aproape o treime dintre firme plata indemnizațiilor a fost făcută deja, fiind vorba de o sumă totală de aproximativ 19 milioane de lei, potrivit datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj.

Luna trecută, peste 7.000 de firme au depus cereri de șomaj tehnic pentru mai bine de 52.000 de salariați, Clujul fiind unul dintre județele cu cele mai multe astfel de solicitări, la nivel național. În același timp, rata șomajului, care nu include și șomajul tehnic, a rămas scăzută în județ, la 1.3 %, comparativ cu o medie națională de peste 4 procente.

Purtătorul de cuvânt al AJOFM Cluj, Ciprian Boșca, a declarat la EBS Radio că aceasta s-ar putea schimba odată cu încheierea perioadei în care statul sprijină acordarea șomajului tehnic:

„Acum vom vedea când nu vor mai primi șomajul tehnic cum se vor descurca, dacă vor face disponibilizări, sau reduceri. Acum această perioadă a fost susținută de stat, financiar, din punct de vedere al plăților, șomaj tehnic și așa mai departe. Când se vor termina aceste plăți vom vedea cum se descurcă angajatorii, cum rezistă. De urmărit până în toamnă ce se întâmplă, atunci ne vom putea face o imagine despre ce a însemnat această perioadă din punct de vedere a ratei șomajului, a pieței muncii”, spune reprezentantul AJOFM.

În paralel, de la începutul pandemiei, 1.100 de companii din județul Cluj au depus cereri de acordare a indemnizației pentru supravegherea copiilor pentru peste 3.700 de salariați.

Ovidiu Cornea

(Foto: Pixabay)

X
X
X