Peste 40 de icoane vechi, atribuite pictorilor țărani, dar și mai noi, pictate de artiști consacrați și de copii, vor putea fi admirate la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Expoziția, un omagiu închinat Sfintei Fecioare Maria reunește lucrări cu tematică mariologică, atât icoane vechi din secolele XVIII-XIX-XX, realizate de pictori țărani, cât și icoane contemporane, pictate de copiii care au participat în tabără anuală organizată în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, dar și de artiști consacrați.
Expoziția cuprinde tipologii vizuale ale Fecioarei Maria, precum Maica Domnului Hodighitria – Cea care arată Calea, Maica Domnului Platytera – Orantă, Maica Domnului a Semnului, Maica Domnului Eleusa –Tandrețea Maternă, Maica Domnului Galaktotrofousa- Hrănitoare de Prunc, Maica Domnului Împărătiță, Maica Domnului Îndurerată, dar și reprezentări care ilustrează evenimente din viața Sa – Nașterea Maicii Domnului, Intrarea în biserică, Nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos, Soborul Maicii Domnului, Buna Vestire, Adormirea Maicii Domnului.
De asemenea, vor fi expuse și cateva icoane cu scenele Judecății de apoi, a Răstignirii, Pogorârii de pe Cruce, Deisis și Masa Raiului care includ și prezența Maicii Domnului.
Din colecția Muzeului Etnografic vor fi expuse icoane pe lemn și pe sticlă, aparținând diferitelor centre de pictură din Transilvania. Icoanele pe lemn expuse sunt cea a Bunei Vestiri, atribuită lui Grigore Ranite, pictată la mijlocul secolului al XVIII–lea și Maica Domnului Hodighitria, înconjurată de Prooroci datată 1772, semnată Filip Zugrav.
„Deoarece pictura pe sticlă reprezintă unul din cele mai vechi și mai originale meșteșuguri tradiționale românești, cu o vechime de peste 200 de ani, o atenție deosebită va fi acordată icoanelor transilvănene pe sticlă, care redau imaginea Maicii Domnului. Expunem icoane de Nicula, caracterizate prin compoziția simplificată la extrem, desenul simplu, dar sugestiv, ductul fluent, culorile vii, suprafețele plate. Despre Nicula, reținem că a fost primul centru de pictură pe sticlă din spațiul românesc, cel mai longeviv și care totodată a influențat toate centrele ulterioare de iconari din Transilvania”, au arătat reprezentanții Muzeului Etnografic din Cluj.
Vernisajul are loc astăzi la ora 15.00 și va fi transmis și live, pe contul de Facebook al muzeului. Expoziția va fi deschisă până în 20 septembrie 2020, de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00, ultima intrare fiind la ora 17.00.