Chiriile, trase în jos cu până la 30% de lipsa studenților. Mai bine de jumătate dintre ei nu au venit la Cluj

Anul universitar, în format „de pandemie”, cu cursuri online și activități practice în efective reduse, a adus mai puțin de jumătate din studenți la Cluj.

Strada B.P Hașdeu e pustie, deși cursurile au început la toate universitățile. (Foto: EBS Radio, 5 octombrie 2020)

 

Scăderea considerabilă a numărului de studenți care au venit la Cluj în noul an universitar a dus la scăderi și pe piața imobiliară. Specialiștii în domeniu spun că numărul închirierilor de locuințe este la jumătatea nivelului de anul trecut. Prețurile chiriilor au scăzut și ele semnificativ, cu până la 30%, iar cererile sunt și ele mult mai puține.

„Înainte, zona Pasteur, Victor Babeș, Hașdeu, unde sunt cei de la Universitatea de Medicină și Farmacie ca și clienți principali, adică studenți străini, se închiriau ușor la 500 de euro un apartament cu două camere. Acum nici la 300 nu îl dai, adică la 150 de euro camera. La trei camere prețul e 450 de euro, nu contează zonele, că-i Mănăștur, că-i Gheorgheni. Am închiriat apartament de 82 de metri pătrați, pe Calea Turizii, unde înainte chiria era la 450 de euro, cu 300 de euro”, a spus Gigi Stefan, consultant imobiliar.

În condițiile în care cursurile tuturor universităților clujene sunt online, în Cluj-Napoca au revenit în special tinerii care susțin activități practice, fie seminarii, fie proiecte sau laboratoare. Iată ce spun câțiva dintre aceștia:

 

Numărul studenților din alte orașe care au venit la Cluj-Napoca a scăzut cu jumătate, de exemplu, în cazul Universității Tehnice.

UTCN are aproximativ 21.000 de studenți, incluzând aici și extensia din Baia-Mare.

Potrivit reprezentanților universității, planurile de școlarizare au fost astfel făcute încât numărul studenților cuprinși în activități față în față să fie de jumătate. Asta înseamnă 10.000 de studenți, dintre care cei din Cluj ar fi estimați la aproximativ 6.000, conform acestora. Nu toți participă simultan la activități.

La Universitatea Babeș-Bolyai, care numără peste 40.000 de studenți, numărul celor prezenți efectiv în oraș este estimat la aproximativ 25%. Asta în condițiile în care cea mai mare dintre cele 21 de facultăți, cea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, cu aproximativ 9.000 de studenți, își susține toate activitățile doar online. Ateliere și laboratoare practice se fac la Facultăți precum cele de Chimie, Biologie, Sport, sau Teatru.

„Facultăți mari, precum Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor sau cea de Drept au decis să desfășoare cursurile exclusiv online, iar aproximativ 50% dintre facultățile UBB își desfășoară cursurile în sistem hibrid pentru o parte din studenții lor. Deci procentul celor care vin efectiv la școală în această perioadă este mult redus față de anii trecuți”, a declarat pentru EBS Radio Laura Irimieș, purtător de cuvânt al UBB Cluj.

Impactul prezenței studenților în economia Clujului este unul considerabil. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la UBB, în perioada de dinainte de pandemie studenții cheltuiau peste 33 de milioane de euro lunar, în oraș.

Anul acesta, numărul total de studenți din cele șase universități clujene la nivel de licență, master, doctorat și studii postuniversitare, este de peste 90.000 atât în oraș, cât și din extensii. Dintre aceștia, peste 6.000 sunt studenți din alte țări.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: