40 de proiecte au intrat în competiție în prima etapă a procesului de bugetare participativă.
Aceasta este o inițiativă derulată de autoritățile clujene pentru a implica activ cetățenii în administrație.
Proiectele înscrise sunt variate: de la grădini comunitare, la aplicații dedicate vieții sociale, pereți pentru artiști ori amenajarea unor spații pietonale. Spre exemplu, strada Potaissa merită să fie pusă mai bine în valoare printr-un proiect de reamenajare, susține Andi Daiszler. El a inițiat acest plan, după ce de trei ani încoace organizează în fiecare vară un eveniment menit să scoată din anonimat strada de lângă zidul cetății.
„Încercăm să vedem reacția clujenilor vizavi de transformarea acestei străzi, dacă sunt de acord cu ea. E nevoie de foarte multă hotărâre din partea autorităților pentru a demara procesele și pentru a ne asigura că vor fi duse la capăt. Dar la final strada Potaissa are potențialul aparte de a deveni o oază, de a deveni altceva în peisajul Clujului”, a declarat la EBS Radio Andi Daiszler.
Un alt clujean, care a dezvoltat deja un sistem tactil care permite persoanelor cu deficiențe de vedere să citească și să recunoască eficient culorile, propune o aplicație care să-i ghideze pe nevăzători prin oraș.
Platforma ar urma să le ofere acestora indicații atunci când intră în instituțiile publice, explică Tudor Scripor. Primele hărți tactile vor fi amplasate la Primărie.
„Această aplicație înlesnește accesul persoanelor nevăzătoare și oferă o mai mare accesibilizare a clădirilor instituțiilor din oraș. Aplicația vine în completarea hărților tactile care vor fi amplasat la intrarea în clădiri și oferă informații audio, dar și informare de procesare documente și instrumente de plată”, a spus la EBS Radio Tudor Scripor.
Din propunerile clujenilor nu lipsesc „clădirile verzi”. Octav Florescu, inițiatorul unui astfel de proiect, vrea să transforme acoperișurile unor blocuri în mici grădini pline de viață.
„Proiectul ar putea să înceapă prin plante verzi, gazon, ceva care să ajute la emiterea oxigen, dar și la relaxarea oamenilor. În cazul ideal s-ar ajunge la adevărate grădini pe blocuri, unde să se cultive chiar legume”, a spus Octav Florescu.
Printre propunerile declarate eligibile de municipalitate se mai numără și reamenajarea Pieței Mărăști, un perete „legal” pentru artiștii stradali, aparate de joacă pentru copiii cu dizabilități, amenajarea în spațiile publice a unor stații pentru schimbat bebeluși sau o aplicație digitală care să cuprindă toată viața socială a orașului.
Clujenii încă își pot alege proiectele preferate înscrise pe bugetareparticipativa.ro. Prima etapă de vot se încheie în 20 octombrie, când vor fi selectate cele care vor trece în următoare fază de votare.
La finalul competiției, 15 proiecte vor fi alese de autorități, finanțate și implementate.
Materialul prezentat la EBS Radio
Ioana Pîrlea