Clinica privată cu 180 de locuri din Baciu ar putea primi chiar de săptămâna viitoare pacienți cu Covid-19

Autoritățile județene au aprobat preluarea, prin închiriere, a clinicii private Polaris, din Suceagu, comuna Baciu, pentru tratarea pacienților cu Covid-19.

Clinica privată dispune de 180 de paturi și urmează să fie închiriată de către Consiliul Județean, conform unei hotărâri adoptate de către consilierii clujeni. Prețul va fi stabilit în urma unei evaluări comandate de forul județean, în curs de realizare, iar autoritățile sanitare și-au dat acordul pentru ca acestă clinică privată să fie inclusă în rândul spitalelor care vor trata pacienți cu Covid-19.

Secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase

Clinica va funcționa ca secție externă a Spitalului de Boli Infecțioase, iar medicii de aici, dar și de la alte spitale de stat, vor fi detașați în cadrul unității, potrivit președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

„Spitalul, din punct de vedere medical, este funcțional și operațional, doar că trebuie stabilite acele fluxuri de personal și de bolnavi care să fie adaptate la problema noastră de coronavirus. Este o chestiune de zile. Din discuțiile pe care le-am avut cu managerul Spitalului de Boli Infecțioase, care deja a început să facă aceste mutări și să se ocupe de organizare, teoretic, săptămâna viitoare ar trebui să putem duce primii bolnavi de coronavirus în aceste spații speciale. Spitalul cred că este cel mai dotat spital, alături de alte unu-două private, de la noi din județ, dacă nu din România. Avem tot interesul să ducem cât mai repede bolnavi acolo, care să fie tratați corespunzător”, a precizat pentru EBS Radio Alin Tișe.

„Are toate avizele epidemiologice”

Spitalul dispune și de paturi ATI, dar se va adresa în special pacienților cu coronavirus cu simptomatologie ușoară.

„Are o capacitate mare de primire, plus că este spital nou, cu toate avizele epidemiologice, cu toate circuitele funcționale, izolat, îndeplinește toate condițiile. Sigur că sunt și vor fi amenajate câteva paturi de ATI, pentru orice eventualitate, dar partea de ATI va fi preluată de Clinica Medicală 1”, a declarat pentru EBS Radio, prefectul Clujului Mircea Abrudean.

Potrivit datelor autorităților județene, Clinica Polaris ar urma să fie a treia unitate spitalicească pregătită pentru pacienți cu Covid-19, după Spitalul de Boli Infecțioase și cel de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca.

România se află în așa numitul scenariu 4, adică în situația în care cei cu forme uşoare de Covid-19 nu mai sunt internați, ci tratați la domiciliu sau în centrele puse la dispoziţie de autorităţi. Astfel, locurile din spitale rămân disponibile pentru cazurile mai grave grave, care necesită oxigen sau Terapie Intensivă.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: