„Cluj. 21.12.1989”. Muzeul de Istorie a Transilvaniei marchează 30 de ani de la Revoluție

Instalații artistice, fotografii de mari dimensiuni și numeroase obiecte specifice epocii vor putea fi văzute la Muzeul de Istorie al Transilvaniei într-o expoziție-eveniment dedicată Revoluției din 1989 de la Cluj.

Exponatele vor putea fi văzute în șapte camere ale Muzeului, care vor recrea atmosfera din decembrie 1989.

Una din încăperi va fi dedicată eroilor martiri, unde va fi conturat portretul lui Călin Mihai Țiclete.

„A fost un electronist în vârstă de 29 de ani, pe vremea când a fost împușcat, în 21 decembrie 2919, la Cluj. Prin grija familiei, hainele acestui erou martir, hainele cu care a participat la revoluție atunci, sunt în patrimoniul Muzeului de Istorie acum și vor fi expuse. Este o piesă centrală, în jurul căreia putem să reconstituim portretele tuturor martirilor, care au murit la Cluj, ale căror figuri vor fi expuse pe perete”, a declarat specialistul în comunicare al Muzeului de Istorie al Transilvaniei, Geanina Simion.

Vor exista proiecții introductive, în special pentru tineri, cu privire la perioada comunistă, dar și un spațiu care îndreaptă privitorul spre viitor, cu fotografii ale tinerilor născuți în decembrie 1989. Vizitatorii vor fi întâmpinați de un tablou de tip frescă realizat de cunoscutul artist Șerban Savu.

„Va mai fi o sală interesantă, sala televizoarelor. Sunt mai multe telvizore vechi, iar pe pereți, în jurul lor, vor fi proiectate momente din ceea ce a însemnat revoluția televizată. Iar momentele respective sunt așa montate încât să genereze starea de confuzie. Atunci când vorbim despre Revoluția din 1989 vorbim despre un personaj principal, cum îi place curatorului expoziției, dr. Ioana Gruiță să spună, iar personajul central este confuzia”, a mai spus Geanina Simion.

Expoziția „Cluj. 21.12.1989”, care marchează 30 de ani de la Revoluția din România, se deschide joi la ora 18.00, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și va rămâne deschisă până în vara anului viitor.

În acest timp vor avea loc dezbateri, workshop-uri și diverse evenimente legate de această temă.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: