CLUJ | Alianță pentru dublarea ratei de supraviețuire a pacienților cu cancer pulmonar

Diagnosticarea precoce, prin programe de screening și accesul rapid la terapii personalizate și imunoterapie pot crește rata de supraviețuire a pacienților cu cancer pulmonar.

Medicii pneumologi clujeni vor programe de screening și acces rapid la terapii personalizate și imunoterapie pentru bolnavi

 

Astfel, procentul bolnavilor care supraviețuiesc la cinci ani de la diagnosticare se poate dubla, până în 2025, de la 20 la 40 de procente. La nivel mondial, această boală rămâne principala cauză de deces prin cancer. La fel și în România, unde în 2018 au fost diagnisticate peste 11.000 de cazuri noi.

La Departamentul de Bronhologie al Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca sunt depistate anual aproximativ 1.200 de cazuri de cancer pulmonar, multe dintre ele într-o fază avansată.

„Două ar fi cauzele pentru care pacientul ajunge târziu la medic. În stadiile incipiente, practic pacientul este asimptomatic. Dacă are un nodul pulmonar nu dă nicio simptomatologie, dar aceasta ar fi faza terapeutică utilă. Sau simptomatologia este nespecifică, de multe ori mimează bronșită cronică, BPOC (Bronhopneumpatie cronică obstructivă, n.red.) sau astm și pacientul ajunge târziu. Soluția ar fi poate controloale periodice pentru pacienții simptomatici. La orice simptom persistent respirator mai mult de 2 – 4 săptămâni, ar trebui ca acel pacient să fie îndrumat pentru consult și controale și examinări speciale”, a declarat, explică medicul-șef al Departamentului de Bronhologie, Mărioara Șimon.

Pentru o diagnosticare precoce și precisă, este esențial ca pacienții să aibă acces la analize complexe și la programe de screening.

„Există la ora actuală suficiente date în Europa, în Statele Unite, care au dovedit că prin screening bine condus poate fi redusă frecvența pacienților care sunt diagnosticați în stadii avansate, ei fiind diagnosticați, majoritatea, în urma screening-ului. În stadii incipiente, pot fi vindecați și prin aceasta supraviețuirea poate fi mult ameliorată”, a precizat și prof. dr. Tudor Ciuleanu, medic primar la Institutul de Oncologie din Cluj.

La Cluj a fost lansat Lung Ambition Alliance, care își propune dublarea, până în 2025, a ratei de supraviețuire a pacienților cu cancer pulmonar la cinci ani de la diagnosticare.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: