CLUJ | Cele mai multe unități de învățământ din mediul rural vor începe anul școlar cu copiii în bănci

Spațiile unităților de învățământ din mediul rural permit distanțarea fizică, deci elevi vor fi prezenți la cursuri. Doar în 2 comune școala va începe online.

Școlile din mediul rural au spații care să permită distanțarea fizică, arată reprezentanții IȘJ Cluj. Doar în școlile din cele două comune, Aghireșu și Cornești, unde din cauza numărului de cazuri de coronavirus trebuie aplicat scenariul roșu, școala va începe online.

La Școala din Aghireșu învață aproape 500 de elevi și preșcolari. Pentru ei mai sunt necesare aproximativ 300 de tablete, care trebuie primite până vineri.

„Inițial ne-am pregătit pentru scenariul verde, achiziționând dezinfectanți și măști, iar băncile au fost distanțate la un metru. Având în vedere situația de săptămâna trecută, a trebuit să ne reorientăm spre scenariul roșu, din păcate. La nivel de școală nu avem cadre didactice bolnave, copiii nu sunt bolnavi, iar activitatea se va desfășura online”, a declarat la EBS Radio Simona Mureșan, directoarea școlii din Aghireșu.

Aproximativ 70 de preșcolari și școlari învață în localitatea Cornești. Nu toți elevii au tabletele necesare pentru învățământul online, dar acestea vor ajunge până la începerea anului școlar, potrivit conducerii Inspectoratului Școlar.

Și celelalte școli din mediul rural au fost îndemnate să le asigure elevilor necesarul de echipamente electronice, în cazul în care numărul de cazuri de Covid-19 va crește.

„Școala începe față în față, inclusiv cele care sunt în scenariul galben pentru că nu este zonă de risc. Oricum școlile s-au pregătit pentru toate tipurile de scenarii. Eu din start am zis sa avem asigurată infrastructura pentru învățarea online. Dacă apare un copil bolnav într-o clasă și trebuie să suspendăm 14 zile cursurile, e nevoie să fie pregătită școala. La Cornești, 14 tablete sunt suficiente pentru elevii din gimnaziu și îi sprijinim, pentru că sunt firme care s-au oferit să pună gratuit la dispoziție aceste tablete”, a spus Marinela Marc, șefa Inspectoartului Școlar Cluj.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar au declarat că acolo unde școlile nu au suficiente materiale de protecție, stocurile vor fi suplimentate în urma unor donații.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: