CLUJ | În nouă localități din județ școala nu poate începe cu toți copiii în bănci. Scenariile finale vor fi anunțate în 10 septembrie

Autoritățile, împreună cu reprezentanții instituțiilor de învățământ, vor hotărî în această săptămână modul în care va începe școala în fiecare unitate în parte, în funcție de situația epidemiologică.

Dacă rata incidenței îmbolnăvirilor cu Covid-19, cumulată, este sub 1 la mia de locuitori se va putea opta între primele două scenarii: fie toți copiii revin la școală, fie alternativ și doar cei din anumite clase.

„Pot să apară anumite diferențe la o rată de infectare de sub 1 la mie. Dacă nu există posibilitatea de a asigura condiții de distanțare sau de protecție sanitară, se poate să adopte formula mixtă și sub 1 la mie. Până la urmă propunerea este a consiliilor de administrație ale șlcolilor, care vor avea datele transmise de DSP și, în funcție de situația în care se regăsesc vor face propunerea. Evident trebuie avizul DSP și al Inspectoratului Școlar”, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Dacă incidența îmbolnăvirilor este între 1 și 3 la mie se aplică scenariul mixt. Iar dacă este peste 3, orele se pot desfășura exclusiv online.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, în nouă localități din județul Cluj școala nu va putea începe cu toți copiii în bănci, ci va trebui aplicat fie sistemul hibrid, fie orele se vor desfășura doar online. Cele mai multe cazuri de Covid-19 înregistrate sunt în comuna Aghireșu, respectiv în Cornești.

„Sunt două comune în care, în momentul de față, se depășește incidența de 3 la mie. E vorba de Aghireș, unde este focar și mai este Conrneștiul, unde sunt 5 cazuri, iar populația este de 1.300 de locuitori. Probabil vor fi câteva cazuri particulare unde se va merge la început pe învățământul online, în rest noi suntem mult sub o indicență de 1 la mie în municipii și în comunele mai mari. La Cluj-Napoca, incidența este de 0,65 la mia de locuitori. Vom decide în 10 septembrie și vom comunica atunci pentru fiecare unitate de învățământ în parte”, a declarat pentru EBS Radio prefectul Mircea Abrudean.

 

Ne poți asculta și aici: