CLUJ | Pensionarii nu mai pot utiliza gratuit mijloacele de transport în comun dimineața, în timpul săptămânii

Pensionarii vor trebui să își cumpere bilet dacă vor dori să utilizeze mijloacele de transport în comun în zilele lucrătoare, între orele 6.30 și 8.30. Vara se va face excepție de la această regulă, potrivit unei hotărâri a Consiliului Local.

„Trebuie să mergem pe ideea descongestionării transportului în comun la orele de vârf, să dăm prioritate celor care merg la munca, iar elevii să meargă cu autobuzele școlare, în principiu, ca toată lumea să poată utiliza eficient transportul public din oraș. Gratuitățile sunt operabile, cu excepția intervalului orar 6.30-8.30, de luni până vineri”, a spus primarul Emil Boc.

CL Cluj a majorat și nivelul de venituri până la care se vor acorda facilități la transportul public în comun pentru pensionari și pentru cetățenii de onoare ai orașului

Măsura majorării nivelului de venituri a fost luată ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea beneficiarilor și ca urmare a majorării punctului de pensie de la 1.000 în iulie 2017 la 1.100 începând cu luna iulie 2018 și la 1.265 începând cu septembrie 2019, rezultând o majorare cu 26,5% față de luna iulie 2017.

„Acest proiect actualizează plafoanele de la care se pot acorda facilități la transportul în comun pentru pensionari, în concordanță cu solicitările pe care le-am analizat și cu resursele financiare disponibile la nivel bugetar, ținând cont de indexarea în timp a pensiilor. De săptămâna viitoare vom recomanda clujenilor ca în intervalul orar până la 8.30 dimineața mijloacele de transport în comun să fie utilizate doar de cei care merg la serviciu sau au urgențe medicale majore ori sunt în tranzit prin municipiul Cluj-Napoca. Ceilalți cetățeni sunt sfătuiți să utilizeze transportul în comun doar după ora 8.30. În consecință, facilitățile la transportul în comun pentru persoanele vârstnice, pensionari cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca și cetățenii din onoare se vor acorda sub formă de abonamente valabile de luni până vineri, pe tot parcursul zilei, cu excepția intervalului orar 06.30 – 08.30, iar sâmbăta și duminica conform prgramului de funcționare a CTP. Această măsură nu se aplică în perioada vacanței de vară a elevilor”, a explicat primarul Emil Boc.

Modul în care se acordă abonamentele pentru pensionari și cetățeni de onoare

Abonamente valabile pe toate liniile se acordă pentru

– persoanele vârstnice și pensionarii ale căror venituri înregistrate pe cuponul de pensie sunt de până la 2.150 de lei

– persoanele vârstnice care au împlinit vârsta de 70 ani și pensionarii care au împlinit vârsta de 70 ani, indiferent de cuantumul pensiei

– cetățenii de onoare ai municipiului Cluj-Napoca, indiferent de cuantumul pensiei.

Abonamente valabile pe o singură linie sunt pentru persoanele vârstnice și pensionarii ale căror venituri înregistrate pe cuponul de pensie sunt cuprinse între 2.151 de lei și 2.400 de lei.

Pentru pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate, care au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix, se vor lua în considerare doar veniturile înregistrate pe cuponul de pensie.

Abonamentele de călătorie vor fi încărcate pe carduri de călătorie, lucru care se face la unul dintre centrele de ticketing ale Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, în baza următoarelor documente:
– cartea/buletinul de identitate;
– cuponul de pensie din luna anterioară solicitătii;
– cardul de călătorie emis anterior (pentru beneficiarii care nu sunt la prima solicitare de emitere a cardului de călătorie);
– cererea de emitere a primului card de călătorie care va fi în conformitate cu GDPR (Regulamnetul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal);
– dovada privind calitatea de cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.

Potrivit Primăriei, în baza datelor oferite de Casa Județeană de Pensii Cluj, numărul pensionarilor din sistemul public de pensii din municipiul Cluj-Napoca era în octombrie 2017 de 78.031 din care 36.345 aveau sub 70 ani. Pentru luna luna octombrie 2019 situația era următoarea: 77.671 pensionari, din care 33.348 sub 70 ani. Astfel, în municipiul Cluj-Napoca, în sistemul public de pensii sunt 4.911 persoane beneficiare de indemnizație socială, respectiv pensie minimă, 53.070 de pensionari cu pensii până la 2.150 de lei inclusiv, 5.243 de pensionari cu pensii curpinse între 2.151 și 2.400 de lei și 14.447 de pensionari cu pensii de peste 2.400 de lei.

 

Ne poți asculta și aici: