CLUJ | Se majorează tarifele la taxi. Cât ar putea fi kilometrul pe timp de zi și pe timp de noapte

Tarifele maximale pe timp de zi vor crește cu aproape 30%, în timp ce pragul maximal al tarifului per kilometru pe timp de noapte se va majora cu aproximativ 10 procente.

Propunerea de majorare a tarifelor maximale pentru activitatea de taximetrie se va afla săptămâna viitoare pe masa consilierilor locali.

Astfel, prețul maximal per kilometru pe timp de zi va crește de la 2,25 de lei la 2,95 de lei. De asemenea, și pragul maximn de noapte va urca de la 2,98 de lei în prezent la 3,25 de lei.

Acesta este nivelul stabilit în urma negocierilor purtate ieri de reprezentanții asociațiilor de taximetriști și cei ai administrației locale. În condițiile în care creșterile de tarife maximale sunt mai mici decât cele solicitate până recent de către asociațiile operatorilor și șoferilor de taxi, este de așteptat ca majoritatea firmelor să le și aplice, ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost acceptate propunerile inițiale, (3,39 de lei pe timp de zi și 4,20 de lei pe timp de noapte), potrivit președintelui asociației de Monitorizare Taxi Transilvania, Ioan Pugna.

„Am fost la negocieri ieri, în Comisia Primăriei responsabilă de acest subiect. Acesta este nivelul la care am ajuns, de comun acord. Proiectul va intra pe ordinea de zi a Consiliului Local din 19 decembrie. Este rezonabil, având în vedere că pe timp de zi va fi o creștere de aproape 30%. Tarifele pot intra în vigoare imediat după aprobarea în Consiliul Local”, a declarat pentru EBS Radio, Ioan Pugna.

Includerea propunerii de creștere a tarifelor de taxi pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de săptămâna viitoare a fost confirmată și de viceprimarul Dan Tarcea.

Taximetriștii susțin că majorarea tarifelor este cauzată de creșterea costurilor de operare.

„Din 2013 nu au fost modificate tarifele, ori la Compania de Transport Public s-au dublat tarifele în șase ani. Au crescut mult chetuilelile cu servisarea mașinii, cu întreținerea mașinii, cu asigurările, dar cele mai mari cheltuieli sunt cu forța de muncă. A crescut salariul minim pe economie, au crescut și taxele”, a mai spus președintele Asociației de monitorizare Taxi Transilvania.

Ovidiu Cornea