CLUJ | Serviciile medicale pediatrice prin telefon, tot mai solicitate în această perioadă

Părinții apelează gratuit la sfatul medicilor pentru a lua cea mai bună decizie pentru copiii lor.

În ultimele trei săptămâni, la Peditel s-au înregistrat chiar și 300 de apeluri pe zi. Mai mult, pe fondul îngrijorărilor legate de gripa sezonieră și de noua tulpină de coronavirus, a crescut semnificativ și durata convorbirilor.

Părinții copiilor solicită informații mult mai detaliate cu privire la simptome, astfel că timpul cumulat al duratei apelurilor a ajuns până la 16 ore pe zi.

„Întrebarea era, în general, pentru stările febrile, care erau asociate cu diferite alte probleme – ca nas înfundat, cu răceală – să depisteze dacă este gripă și care este recomandarea cea mai bună de a rezolva problema. S-a făcut public și o facem și noi: părinții trebuie să evite camerele de gardă și unitățile de primiri urgențe, mai ales pentru copiii mici, pentru că sunt foarte mulți viruși. Astfel este mai indicat fie medicul de familie, fie cel pediatru. Și mai există posibilitatea de a se face testele rapide, dar la recomandarea medicului”, a precizat Cristina Grigore, directorul executiv al Fundației Părinți din România, care coordonează Peditel.

Și la Alopedi, serviciul telefonic din cadrul Spitalului Județean de Urgență pentru Copii Cluj, s-au înregistrat în ultima perioadă aproximativ 80 de apeluri pe zi.

Cifrele, mai crescute decât în alte luni, sunt însă specifice sezonului, iar părinții apelează la medici, telefonic, din precauție.

„Sunt foarte multe apeluri privind modul în care să-și îngrijească la domiciliu copiii care au deja diagnostice. Vor să li se mai precizeze încă o dată semnele de alarmă în prezența cărora să se adreseze medicului. Astfel, copilul foarte somnolet, care nu se poate ridica din pat, care are mișcări necontrolate ale mâinilor, ale picioarelor, copilul care varsă lichidele și nu i se pot administra lichidele necesare, care are febră mare care îi influențează starea genereală sau respiră greu, cu dificultate, trebuie văzut de medic”, a precizat și medicul Daniela Drăghici de la Alopedi.

Serviciul medical Peditel poate fi apelat la numărul de telefon 1791, respectiv *1791, în funcție de rețea. Alopedi poate fi apelat la 0364 917.

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: