CLUJ | Soluție inedită de disciplinare în trafic a șoferilor

În oraș va fi amenajat primul prag de sol inteligent, dotat cu senzori și cu un mini-radar care va detecta viteza de deplasare a mașinilor.

dav

Chiar dacă valoarea investiției ajunge la aproape 350.000 de lei, ea se poate dovedi eficientă, în condițiile în care funcționează cu succes în țările nordice sau în Germania.
„Dacă dorim să fim un oraș smart va trebui să avem și lucruri smart. Va fi un radar care va monitoriza mașinile și acest radar, în momentul în care o mașină depășește viteza legală, va acționa ca un prag de sol. Nu vor fi date amenzi, dar acest prag de sol se va lăsa sau se va ridica în funcție de viteza pe care o au conducătorii auto, iar cei care respectă viteza setată, 20, 30, 50 sau 60 de kilometri la oră, nu vor resimți absolut nimic. Dar cei care nu respectă vor simți ca și cum ar da într-o groapă din carosabil”, a declarat pentru EBS Radio viceprimarul Dan Tarcea.

Autoritățile au lansat deja licitația pentru achiziția sistemului, iar ofertele se pot depune până în 15 octombrie.

Astfel, pragul de sol inteligent ar putea deveni funcțional de la jumătatea anului viitor și urmează să fie amplasat pe o stradă dintr-unul din cartierele Clujului, care va fi stabilită în perioada următoare.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: