Municipalitatea se angajează să sprijine sportul clujean, chiar dacă acum condițiile bugetare sunt „extrem de complicate”.
Emil Boc a declarat, în cadrul unei dezbateri publice cu reprezentanți ai sportului clujean, că Primăria va susține atât entitățile de care este direct responsabilă, cum este cazul echipei de fotbal Universitatea Cluj, cât și cluburile de stat sau private care aduc performanță orașului.
Și sportul de masă va beneficia, în continuare, de atenția municipalității, a precizat primarul Emil Boc.
„Sarcina autorității publice este, în primul rând, să ofere infrastructura și sa susțină sportul de masă. Este o cheie fundamentală a dezvoltării sportului ca politică de sănatate publică. Din nefericire, într-un raport din 2018 al Uniunii Eurpene se arată că în privința adolescenților avem cea mai înaltă rată de obezitate, cu tendință de creștere. Deci, din acest punct de vedere noi, ca autoritate publică, trebuie să investim tot ce putem pentru a diminua această rată prin implicarea tinerilor în activități sportive”, a spus primarul Emil Boc.
Acesta a mai precizat că Sala Polivalentă din Cluj va reveni în circuitul sportiv de săptămâna viitoare, dar va putea fi transformată din nou în spital de campanie, în maximum 48 de ore, dacă situația o va cere.
Primarul pledează pentru descentralizare: „Nu e normal să nu ai aer condiționat într-o sală de sport”
Primarul Clujului a reluat și pledoaria pentru descentralizare în sport, astfel încât coordonarea cluburilor să fie în sarcina autorităților locale.
Prin descentralizare, dacă coordonarea cluburilor sportive și a sălilor de sport ar fi în sarcina autorităților locale, ar fi posibilă elaborarea unei strategii coerente, a spus primarul Emil Boc.
„E greu să faci o strategie când dumneavoastră primiți o sumă de bani de la minister, mergeți la mediul de afaceri, veniți la autoritățile locale. Când știu că uite, aceștia sunt banii, acesta este sportul clujean, haideți să decidem cu toții la această masă cum finanțăm sportul, și de performanță și, evident, sportul de masă. Într-o strategie ideală, sarcina autorităților locale este să creeze infrastructură, să susțină sportul de masă pentru că este fundamental pentru starea de sănătate”, a spus Emil Boc.
EL a adăugat că și sălile de sport ar trebui coordonate de autoritățile locale pentru a crea un plan coerent, nu așa cum este cazul acum, când o sală e sub autoritatea forurilor locale, una sub cea a ministerului. La sala „Horia Demian”, ministerul nu a făcut investițiile necesare, dar autoritățle locale ar face acest lucru, a insistat Emil Boc.
„Dacă ar veni la autoritățile locale, am putea stabili, de exemplu, ce trebuie făcut în Horea Demian pentru a fi compatibilă cu standardele interne și internaționale. Nu e normal să nu ai aer condiționat într-o sală de sport, așa cum se întâmplă la sala Horea Demian”, a mai spus primarul.