CLUJ | Sprijin medical pentru persoanele în vârstă. A fost lansat un proiect pilot de telemedicină

Peste 100 de persoane din două centre de îngrijire a vârstnicilor din județul Cluj sunt consultate de la distanță de medici.

Acest lucru este posibil datorită unui proiect pilot de telemedicină lansat de Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca. Medicii nu doar în consultă pe vârstnici, ci le monitorizate și glicemia și tensiunea arterială.

„Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a lansat un proiect pilot, de telemedicină, iar două stații centrale de monitorizare au fost instalate în Unitatea de Primiri Urgenșe și în Secția Clinică Diabet Zaharat. Au fost incluse în proiect două cămine pentru vârstnici, unul din Sălicea și unul din Florești, care au peste 100 de persoane internate. Prin intermediul platformei instalate în UPU, reprezentanții celor două cămine au posibilitatea de a discuta direct cu un medic care poate oferi indicații terapeutice, având la dispoziție datele biomedicale ale pacientului, încărcate automat pe platformă, cu ajutorul unor biosenzori”, arată reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență din Cluj-Napoca.

Potrivit acestora, platforma instalată în Secția Clinică Diabet Zaharat înregistrează măsurătorile pacienților diabetici care își monitorizează constant tensiunea arterială și glicemia și, mai mult, permite ca pacientul să interacționeze de la distanță cu medicul curant, atunci când este cazul.

Telemedicina presupune consultații oferite la distanță, prin intermediul conexiunilor audio-video, dar și al unor biosenzori cu rol de monitorizare la distanță a parametrilor biomedicali importanți, cum sunt tensiune arterială, puls, concentrația de oxigen din sânge sau glicemie, potrivit medicilor clujeni.

Acesta este doar începutul, având în vedere că medicii clujeni își doresc să aducă și în România soluțiile de telemedicină, care aduce confort sporit pentru toate categoriile de pacienți, fie că este vorba de vârstnici instituționalizați sau persoane preocupate de sănătate și care nu mai trebuie să se deplaseze la medic.

„Acest sistem crește accesibilitatea la servicii medicale și opinii de specialitate. Pentru spital, implementarea sistemului ar aduce costuri mai mici de spitalizare, degrevarea serviciului de urgență și alocarea resurselor pentru cazurile critice”, a spus directorul medical al SCJU Cluj-Napoca Adela Golea, potrivit Mediafax.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: