CLUJ | Strada traversată de 6.000 de mașini pe oră ar putea avea doar două benzi pentru autovehicule. Autoritățile vor să descurajeze traficul spre centru

Calea Mănăștur, una dintre cele mai circulate artere din Cluj-Napoca, va avea și în viitor doar patru benzi de circulație, în zona fostei fabrici de bere, dar două vor fi dedicate mijloacelor de transport în comun.

Specialiștii firmei contractate de Primăria clujeană pentru soluționarea aglomerației din zonă, au propus, în luna mai, în cadrul unei dezbateri publice, realizarea a cinci benzi de circulație, având în vedere numărul mare de mașini care tranzitează zona, 6.000 în orele de vârf.

Inginerii au ținut cont și de faptul că aici se dorește amenajarea a două benzi dedicate mijloacelor de transport în comun. În ciuda propunerii specialiștilor, proiectul va fi ajustat și va include doar patru benzi, astfel încât traficul spre și dinspre centru să nu fie încurajat, ci descurajat.

„Concluzia din urma dezbaterii, aproape în unanimitate, este să se creeze piste pentru biciclete, să rămână cele patru benzi de circulație, iar din cele patru benzi de circulație două să fie dedicate mijloacelor de transport în comun. Evident că după ce vom avea toate detaliile, vom mai face o Comisie de Circulație, unde vom stabili, și în urma analizelor suplimentare pe care le-am mai solicitat, dacă vor rămâne cele patru benzi, sau vom face cinci benzi plus pistele de biciclete, dar asta va trebui să o mai lămurim, după ce vom avea toate datele suplimentare”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Proiectul din zona Calea Mănăștur – Moților este unul mai amplu și își propune să lege mai eficient cartierele Mănăștur – Grigorescu și Zorilor și să extindă sistemul benzilor dedicate de transport, respectiv pistele de biciclete.

Astfel, autoritățile își propun realizarea unei noi străzi între Uzinei Electrice și Moților și lărgirea străzii Mărginașă, care urcă spre cartierul Zorilor.

Pentru asta vor fi făcute exproprieri, care urmează să fie stabilite de studiul de fezabilitate la care specialiștii lucrează în prezent. Bugetul proiectului urmează să fie stabilit în următoarea ședință de Consiliu Local.

 

Ovidiu Cornea

X
X
X