Clujenii, invitați la o nouă întâlnire cu arta în offline. Începe festivalul Lights On

Lights On vine să ne lumineze acest an cu instalații care vor fi amplasate în spații deschise. Ediția 2020 aduce și câteva premiere.

Ultimele pregătiri. Vineri se aprind luminile la Cluj-Napoca.

 

Festivalului de light-art Lights On, care se va desfășura în perioada 27 noiembrie – 6 decembrie 2020 aduce la Cluj o expoziție de instalații sculpturale de lumină în spațiul public, libere pentru vizitare și accesibile gratuit tuturor, în condiții de siguranță și de distanțare impuse de lege.

Instalațiile de lumină vor fi amplasate în spații deschise, cu acces liber și facil pentru a preveni aglomerarea, putând fi vizitate în intervalul orar în care circulația e permisă pe drumurile publice.

Temele ultimelor două ediții au fost Centenarul în 2018 și Conștientizarea în 2019, iar tema ediției din 2020 este una în asentimentul vremurilor pe care le trăim, una care invită la a te bucura de liniște, la a-ți găsi echilibrul și la a te dezvolta – Solitudine, spun cei de la Aociația Daisler, organizatorii evenimentului.

Solitudinea, și nu singurătatea, este starea constructivă în care descoperim aspecte noi, atât despre noi înșine, cât și despre ceilalți și despre lume, în general. Este starea fără de care am sta în loc, nu am crește emoțional, spiritual. Astfel, clujenii sunt invitați să privească instalațiile de anul acesta și să dezlegați noi sensuri ale luminii și ale puterii ei vindecătoare.

Printre instalațiile care vor fi expuse la Cluj se numără „Breathe” și „Oumua” aparținând studioului Circus Lumineszenz din Austria, „Social Sparkles” creat de Studio Toer din Olanda, dar și deja celebra instalație „Mi-e Dor De Tine”, care se conectează de această dată cu „I Miss You”, creată tot de Asociația Daisler și care este expusă în orașul britanic Leeds în această perioadă, ca parte a unui amplu proiect european.

„Lights ON rămâne una dintre puținele lumini aprinse într-un peisaj întunecat pentru evenimentele globale de Light Art din 2020/2021. Acest fapt ne îndeamnă să regândim o obișnuință care credem că ni se cuvine, să reflectăm mai mult asupra momentelor care creează un spirit de comunitate. Prin contrast, lucrările prezentate în acest an aduc o componentă mai personală, mai aproape de individ, într-un context potrivit pentru timpurile pe care le traversăm”, a spus Daniel Popescu, directorul artistic al Lights On România.

„Lumina aduce speranță. Chiar și în acest timp. Pentru al treilea an, instalații spectaculoase de lumină vor fi expuse pe străzile din Cluj-Napoca în cadrul Lights On, festivalul de light-art. Păstrează distanța față de ceilalți pietoni, poartă masca și lasă-te inspirat de instalațiile de lumină expuse atunci când te plimbi prin oraș. Oricum ai alege să faci asta (online sau offline), asigură-te că ești bine, înainte de orice”, a spus și Andi Daiszler, fondatorul Lights On și președintele Asociației Daisler.

În acest an, deși este o expoziție cu titlu și acces gratuit, echipa Lights On va pune în vânzare biletul de solidaritate neobligatoriu, iar banii strânși în urma acestei campanii vor fi donați pentru susținerea unor artiști din zona artelor performative independente, artiști aflați în imposibilitate de a mai practica vocația și meseria în această perioadă.

Tot ca o premieră, toate materialele video sunt acompaniate de piese ale unor trupe locale clujene, printre care Kimera, Musspell, Baba Dochia, Blue Velvet, Positive John sau FUNKorporation, aceasta fiind încă o manieră prin care festivalul încearcă să fie alături de artiștii care au avut de suferit în 2020.

Sursa foto: Facebook/ Lights On Romania

 

Ne poți asculta și aici: