Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Clujenii vor un Someș mai curat. Petiție inițiată de societatea civilă, primăria Florești, amendată

Societatea civilă se implică în rezolvarea problemei deșeurilor care plutesc și poluează apa Someșului. O petiție a fost inițiată recent în acest sens. Primăria pe raza căreia au fost semnalate cele mai mnulte probleme a fost amendată în această săptămână.

Peste 2.200 de clujeni au semnat deja o petiție lansată recent, de organizatorii festivalului Someș Delivery. În paralel cu cea mai recentă ediție a festivalului care își propune să pună în valoare râul care străbate Clujul, desfășurată în weekend, un clip video care arată depozitele de deșeuri de pe malurile râului, în Florești, a stârnit un val de reacții pe internet.

Coordonatorul evenimentului, Marius Moga, a spus pentru EBS Radio că problema deșeurilor care poluează Someșul devine tot mai acută:

“Dacă există o indignare clară la nivelul clujenilor, am zis că este un oportun să facem o petiție să putem să strângem suficienți oameni, cu ajutorul cărora să facem o presiune mai mare asupra rezolvării acestei situații, care stagnează de ani și ani de zile”, ne-a spus Marius Moga.

De altfel, situația se află și în atenția Apelor Române. Reprezentanții instituției au efectuat deja un control în Florești, localitatea unde situația este cel mai stringentă.

“Pe termen scurt, Primăria Florești trebuie să ia măsuri și să igienizeze urgent malurile Someșului, lucru pe care l-a mai făcut, cu o frecvență anuală. Acum este o problemă deosebită și trebuie să intervină, colegii mei au fost la Primăria Florești, sper că vor purcede la igienizarea malurilor. Problema pe termen lung ține de o educație a populației, de un grad de civilizație mai ridicat, asta durează, altfel riscăm să se repete situația”, a declarat pentru EBS Radio inginerul șef al Sistemul de Gospodărire a Apelor din cadrul Administrației Bazinale Someș Tisa, Ioan Curt.

În urma controlului efectuat de angajații Administrației Bazinale Someș Tisa în 15 iulie, Primăria Florești a fost amendată cu 75.000 de lei, pentru “neasigurarea de către autoritățile administrației publice locale a curățării cursurilor de apă, a bălților și a malurilor acestora de pe raza localității, precum și neluarea măsurilor operative privind verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă”.

Reprezentanții Apelor Române Cluj au informat că măsura salubrizării cursurilor de apă din Florești, a fost dispusă, ca obligatorie și în urma unui control efectuat în această primăvară, în colaborare cu Garda de Mediu Cluj, Prefectura clujeană și ISU Cluj.

Autoritățile locale din Cluj-Napoca și Florești susțin, la rândul lor că efectuează periodic controale pe malurile râului. Pentru ca problema deșeurilor de pe Someș să se rezolve, este nevoie ca administrațiile locale, autoritățile de mediu și societatea civilă să colaboreze mai eficient și să găsească soluțiile optime, consideră inițiatorii petiției amintite.

 

Ovidiu Cornea

 

X
X
X