Clujul a avut 50.000 de angajați în șomaj tehnic, în aprilie și mai. Cereri în scădere pentru iunie

Aproape 50.000 de angajați, de la peste 7.200 de firme din județul Cluj, s-au aflat în șomaj tehnic în luna mai, cifră asemănătoare cu luna aprilie. În schimb, cerereile aferente lunii iunie, depuse luna aceasta, sunt în scădere semnificativă.

Până vineri, 10 iulie, mai puțin de 700 de firme au solicitat șomajul tehnic aferent lunii iunie pentru angajații lor.

Comparativ, în primele zece zile ale lunii trecute, mult mai multe firme, peste 5.000, depuseseră cereri pentru șomajul tehnic aferent lunii mai. Solicitările vizau atunci 35.000 de salariați. În întrega lună au fost depuse 7.200 de cereri de la angajatori, pentru șomaj tehnic. Toate aceste solicitări au fost plătite deja.

Tendința de scădere a cererilor, înregistrată în prima decadă a lunii curente, se datorează în mare parte reluării treptate a unor activități aflate inițial sub restricții, precum cea a cabinetelor stomatologice, frizeriilor, sau teraselor, a precizat pentru EBS Radio purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, Ciprian Boșca.

Salariații trimiși în șomaj tehnic beneficiază de o indemnizație de 75% din salariu. Subvenția acordată de stat este de cel mult 2.381 de lei net, pentru un angajat aflat în această situație.

 

Ovidiu Cornea

 

X
X
X