Clujul a crescut capacitatea de testare pentru Covid-19 la 120 de probe zilnic. Cel mai performant dintre aparate a intrat în funcțiune

Clujul a crescut începând de marți capacitatea de testare pentru Coronavirus, la 120 de probe analizate zilnic. 

Asta după ce a intrat în funcțiune și aparatul de testare de la Institutul Oncologic, cel mai performant din județ. Acesta are o capacitate de testare de până la 400 de probe zilnic, dar depinde de un număr de kituri și reactivi pe măsură.

Până ieri, în Cluj teste se efectuau doar la Spitalul de Boli Infecțioase, care a funcționat la capacitate maximă, de 70 de probe analizate pe zi.

Din cele 120 de probe analizate, 117 au fost negative, iar 3 pozitive, niciunul dintre acestea la persoane  din județul Cluj. Patru cetățeni din județ au fost depistați anterior cu Covid-19, dintre aceștia 3 fiind internați la Spitalul de Boli Infecțioase, unde sunt spitalizați în total 13 pacienți cu coronavirus, inclusiv din alte județe din zonă, și unul la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Capacitatea de testare a centrului medical clujean ar putea crește și mai mult, în funcție de sosirea kiturilor specifice și a reactivilor necesari, pentru fiecare din aparatele de testare existente. Prioritară este asigurarea logisticii necesare pentru funcționarea înspre capacitatea maximă a aparatului de la Institutul Oncologic, cel mai performant din județ, cu o capacitate de testare de 400 de probe și care a intrat în funcțiune de ieri, potrivit autorităților. Acestea speră să mențină, în primă fază, noul ritm de testare, de 120 de probe pe zi.

„Kiturile sunt mai speciale, diferite față de cele care vin la Boli Infecțioase, e alt aparat. La Boli Infecțioase vin 1.500 de testere, dar nu le putem folosi și dincolo, (la aparatul Institutului Oncologic, n.red.) pentru că diferă reactivii, în funcție de aparat”, a declarat pentru EBS Radio, prefectul Mircea Abrudean.

Potrivit acestuia sunt sute de probe recoltate din alte județe, în special din centrele de carantină, pentru care se așteaptă testarea.

Aparate de testare mai sunt disponibile și la Universitatea de Medicină și Farmacie și la Insrtitutul de Medicină Legală, dar și acestea au o logistică specifică.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: