Clujul cultural se pregătește să ridice cortina în sălile de spectacol. Tompa Gabor: „Pentru noi ar fi extraordinar!”

Instituțiile publice de cultură clujene se pregătesc de reluarea activității după cea mai recentă hotărâre a autorităților centrale.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit că instituțiile de cultură își pot relua activitatea în spații închise, fără să depășească 50% din capacitatea sălii.

Filarmonica pregătește reluarea stagiunii din data de 18 septembrie, cu un spectacol care marchează 65 de ani de la înființarea instituției.

„Chiar dacă nu ar fi fost aceste noi condiții prin care se pare că ne putem întoarce iar în săli împreună cu publicul, deschiderea stagiunii era programată pentru a fi făcută tot din sală, cu transmisiune live. Dacă ni se permite să avem și o parte din public, cu atât mai bine”, a declarat la EBS Radio Geanina Simion, purtătorul de cuvânt la Filarmonicii clujene.

Artiștii Teatrului Național din Cluj au reluat deja o parte din repetiții, în condiții de siguranță. Iar reprezentanții instituției analizează cât la sută din capacitatea de aproape 1.000 de locuri a sălii poate fi accesată de public, cu respectarea distanțării fizice.

Și la Teatrul Maghiar se fac pregătiri, iar spectacolele organizate deja în aer liber au arătat că spectatorii sunt responsabili, potrivit directorului instituției.

„Pentru noi ar fi extraordinar să putem găzdui publicul la sala mare. Chiar dacă la 50% din capacitate, este vorba de 430 de spetatori. Toată lumea înțelege că trebuie să evităm riscurile infectării oricărui dintre participanți. Sper că autoritățile ne vor pune la dispoziție cât mai curând o metodologie eficientă, dar simplă și acceptabilă și umană cu care putem să prevenim orice fel de risc”, a spus Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

Și cinematografele din oraș își vor relua activitatea cu public de îndată ce vor fi transmise normele care trebuie respectate la proiecții.

Potrivit celei mai recente decizii a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, sălile de spectacole sau cinema vor putea fi utilizate fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului. Instituțiile clujene de cultură așteaptă completarea hotărârii CNSU cu reglementările exacte privind regulile de distanțare.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: