Clujul, pregătit să crească numărul de locuri la terapie intensivă

Clujul suplimentează locurile de terapie intensivă pentru a putea trata pacienți COVID-19 și din alte județe. Astfel, la Spitalul de Boli Infecțioase vor fi create 11 noi astfel de locuri, care se adaugă celor 20 existente în prezent.

(Foto: Spitalul Județean de Urgență Cluj)

 

În prezent, numărul pacienților internați la secțiile ATI a urcat la 17, din care 13 din județ, atât la Spitalul de Boli Infecțioase, cât și la cel de Boli Pulmonare, care dispune de alte 5 astfel de locuri.

„La nivel național este o criză de paturi de terapie intensivă și nu există foarte multe centre care să își poată extinde capacitatea, nici ca infrastructură și nici ca personal medical, sigur că am fost luați în calcul noi, Mureșul, Timișoara, centrele universitare, în acest sens. În condițiile în care vom extinde capacitatea acolo (la Spitalul de Boli Infecțioase, n.red.), vom putea primi pacienți și din alte județe ale țării, care din păcate nu au resurse în sensul ăsta; oricât nu am fi dorit asta, pentru că am fi dorit să tratăm doar clujeni aici, dar în situația actuală trebuie să fim solidari cu restul țării, pentru că e vorba de viața oamenilor și ei chiar nu au nicio vină că în județele lor nu există capacitate”, a spus pentru EBS Radio prefectul Mircea Abrudean.

Acum aproximativ 10 zile, de la Cluj erau transferați trei pacienți ATI la Oradea, pentru a asigura numărul de locuri necesar. La două zile, erau inaugurate 11 noi locuri de ATI la Spitalul de Boli Infecțioase. Cu o capacitate de 25 de locuri în prezent, Clujul se pregătește să preia acum pacienți din alte județe. Ce cazuri vor fi transferate aici stabilește Departamentul pentru Situații de Urgență, care poate decide transferul pacienților și din alte județe, potrivit prefectului.

Noua secție ar urma să devină operațională săptămâna viitoare, dar amenajarea ei are un caracter preventiv mai mult, a adăugat președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Până atunci, urmează să fie realizată și schema de personal, prin detașarea unor cadre medicale de la alte unități medicale. „Avem norocul în județul Cluj să avem resursa umană în sensul ăsta, avem 110 medici de terapie intensivă în județul Cluj, plus mulți rezidenți, plus mult personal mediu, asistenți, care pot să fie detașați la nevoie”, a spus prefectul.

În caz de necesitate, capacitatea de terapie intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase poate fi extinsă și mai mult, prin transferul aparatelor de ventilație mecanică de la alte spitale, toate secțiile unității fiind dotate cu aer coprimat și oxigen.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: