Clujul s-a aglomerat din nou. Redeschiderea școlilor, revenirea la birouri și lucrările din centru dau traficul peste cap

Începerea anului școlar, dar și lucrările care sunt în desfășurare în prezent în oraș perturbă traficul rutier.

În special în zona centrală, dar și în unele dintre cartiere, traficul a început să se aglomereze, în special la orele de vârf.

După ce în ultima jumătate de an traficul a fost redus din cauza restricțiilor impuse de pandemie, iar ulterior pentru că a fost perioada vacanțelor, prima lună de toamnă le dă din nou bătăi de cap șoferilor.

Puteți asculta mai jos ce spun câțiva taximetriști clujeni.

 

În mod obișnuit, peste 40.000 de angajați fac naveta din alte localități la Cluj, ceea ce repreizntă una dintre sursele de trafic din oraș. Iar acum, tot mai mulți dintre părinții elevilor de școală au început să revină la birouri. Iar aceștia își duc și copiii la școală cu mașina.

„Nu școlarii propriu-zis sunt cei care generează traficul, ci părinții care sunt în mașini, care merg și la serviciu. Până acum, parte importantă din Cluj a lucrat și de acasă, nu neapărat la birou, dar acum sunt obligați să folosească mașinile ca să ajungă la școli. Există o preferință puternică pentru centru, care e legată de poziția birourilor lor, care sunt centrale. Cele mai multe joburi din Cluj, în special în zona de servicii, sunt concentrate în centru până în Mărăști”, a declarat la EBS Radio sociologul Norbert Petrovici, pe care îl puteți asculta vorbind mai amănunți despre acest subiect, aici:

 

Situația din trafic se va ameliora simțitor odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare a străzilor din zona pieței Lucian Blaga, dar și din alte cartiere, spune viceprimarul Dan Tarcea.

„Traficul s-a aglomerat pentru că sunt încă lucrări în zona centrală și, odată cu finalizarea lucrărilor se va liniști puțin traficul. De asemenea, în zona Grigorescu au fost în zilele trecute aglomerări pentru că se lucrează la lărgirea unei benzi și la crearea unei noi bretele, astfel încât să se descongestioneze și mai tare traficul și, practic, odată cu finalizarea acestor lucrări va reveni la normal. De asemenea, e o chestiune normală odată cu începerea școlii, pentru că foarte mulți părinți își duc copiii la școală, dar o să găsească rute alternative și o să reintre lucrurile în normalitate”, a spus Dan Tarcea la EBS Radio.

Clujul rămâne unul din cele mai aglomerate orașe din țară. Aproximativ 200.000 de mașini circulau în oraș, înainte de pandemie, potrivit autorităților. Aglomerația în trafic se va reduce după realizarea centurii metropolitane și punerea în funcțiune a trenului metropolitan, susțin acestea.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: