Clujul se dezvoltă pe ritmuri muzicale

Marile festivaluri care se desfășoară în județul Cluj aduc, pe an ce trece, tot mai mulți turiști în această zonă.

De câștigat are întreaga economie locală, pentru că fiecare participant devine un consumator al serviciilor, fie că vorbim despre industria hotelieră, restaurante sau obiective turistice.

Peste 370.000 de oameni au participat la Untold în cele patru zile de festival. La ediția din acest an, pe cele 10 scene ale festivalului au urcat mai bine de 200 de artiști.

Peste 45 de milioane de euro au rămas la Cluj-Napoca după acest festival. Potrivit organizatorilor, fiecare participant a cheltuit, în medie, în cele patru zile petrecute la Cluj-Napoca, cel puțin 150 de euro. Banii au fost cheltuiți pe cazare, transport, la restaurante, terase, la cumpărături sau vizite la obiective turistice.

Domeniul Bánffy din Bonțida a devenit tot mai cunoscut datorită festivalului Electric Castle, iar economia locală a evoluat și prin implicarea localnicilor, care au simțit potențialul. Unii lucrează chiar în cadrul evenimentului, iar alții au ales să își pună la dispoziție casele și grădinile pentru a-i primi pe turiști. La festivalul de la Bonțida au fost, în această vară, 230.000 de oameni.

De anul viitor vom avea parte de încă un festival la Cluj. Cu un buget de un milion de euro, evenimentul muzical se va desfășura la castelul din Gilău unde sunt așteptați 50.000 de oameni.

La dezvoltarea economică din Cluj contribuie și alte evenimente culturale – de la Festivalul Internațional de Film Transilvania la evenimente sportive de amploare.

 

Ioana Pîrlea

 

Materialul difizat la EBS Radio

 

Sursa foto: Untold și Electric Castle

Ne poți asculta și aici: