Clujul va pierde 60 de milioane de euro din cauza anulării festivalurilor

În jur de 60 de milionane de euro va fi pierderea înregistrată de orașul de pe Someș din cauza anulării marilor festivaluri.

Este tot mai puțin probabil ca festivalurile care umpleau Clujul de oameni să mai fie organizate în această vară, cauza fiind pandemia de Covid-19. A spus-o și primarul Emil Boc, care a anunțat deja că în 2020 nu vor fi organizate nici Zilele Clujului.

Anul trecut, festivalul Untold a adus orașului Cluj-Napoca un profit de peste 45 de milioane de euro în doar patru zile, potrivit Mediafax. La acești bani se adaugă alte 10 milioane de euro câștigate în urma Electric Castle și 7,8 milioane de euro în urma TIFF.

Aceşti bani se adună în urma fondurilor investite de festivaluri în economia locală pentru organizare, dar şi din banii cheltuiţi de participanţi.

Anul acesta, din cauza epidemiei de CIVID-19, TIFF, cel mai mare festival de film din țară, a fost amânat.

„A fost amânat TIFF-ul, iar pentru celelalte evenimente mari se aşteaptă 15 mai. E adevărat, este puţin probabil ca evenimente de mare amploare să mai aibă loc având în vedere restricţiile anunţate şi prognozate, dar pe de altă parte se pot găsi modalităţi diferite și diverse de organizare şi a acestor evenimente”, a declarat primarul Emil Boc, potrivit Mediafax.

Dacă organizatorii vor fi obligaţi să anuleze festivlaurile, sectorul cultural trebuie sprijinit printr-o strategie guvernamentală, crede edilul.
„În acest moment lucrăm împreună cu industria de evenimente din Cluj şi din România pentru a pregăti un cadru legal pentru sprijinirea acesteia, pentru că oferă foarte multe locuri de muncă, ea nu trebuie să dispară, să fie pusă la pământ. E un sector important al vieţii noastre şi nu trebuie considerat o Cenuşăreasă”, a mai spus Emil Boc.

Între timp, organizatorii festivalurilor speră ca restricțiile să fie ridicate și continuă pregătirile.

„În acest moment, festivalurile Untold şi Neversea nu sunt anulate. Facem tot ceea ce depinde de noi pentru a spera că şi în acest an vom reuşi să aducem bucuria festivalurilor în cele mai bune şi în cele mai sigure condiţii”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare al festivalurilor de la Cluj și Constanța.

Deoamdată nicio rezervare nu a fost anulată, însă unii se asigură că îşi vor primi banii înapoi dacă festivalurile nu se vor mai organiza.

Sute de mii de oameni din ţară, dar şi din străinătate şi-au cumpărat deja bilete pentru festivalurile din România, care sunt programate în această vară.

 

Sursa foto: Untold

 

Ne poți asculta și aici: