Factorii implicați în colectarea selectivă a deșeurilor la Cluj-Napoca, obligatorie de la 1 iulie, caută soluții pentru funcționarea mai bună a proiectului.
Autoritățile locale au estimat că acest lucru va fi resimțit abia în șase luni. Între timp, amplasarea unui număr suficient, adaptat colectării selective, de containere, dar și campaniile de informare a populației continuă. Totuși, la întâlnirea asociațiilor de proprietari cu reprezentanți ai Primăriei și ai operatorului de salubritate din cartiere precum Mărăști și Gheorgheni, au fost prezenți mai puțin de zece președinți de asociații sau administratori.
Numărul insuficient de pubele, dar și frecvența cu care sunt ridicate deșeurile, au fost printre problemele semnalate de o parte dintre cei din urmă. Ei susțin pe de o parte că locatarii nu sunt încă suficient de bine informați, în timp ce operatorii de salubritate ar trebui să fie mai atenți atunci când ridică gunoiul.
„Operatorul ar trebui de fiecare dată să lase curat în urmă. Dacă nu e selectat așa cum trebuie ar trebui să îl preia ca gunoi menajer și să îl toarne tot și să lase de fiecare dată curățenie”, a spus reprezentanta asociației de pe strada Nicolae Titulescu nr 147, din cartierul Gheorgheni, Maria Lehene.
„Nu sunt locuri destule pentru cartoane, de exemplu. Spațiul este insuficient, câteodată, pentru obiecte mai voluminoase. Iar cu lumea e greu, adică să îl înveți (pe om, n.red.) să respecte anumite lucruri care trebuie respectate”, a spus și Ștefan Matiș, președintele unei asociații de pe strada Muncitorilor.
În cadrul dezbaterii, reprezentanta unei firme care administrează blocuri și clădiri cu peste 2.000 de apartamente, a semnalat faptul că în unele locuri capacitatea pubelelor nu este adaptată la cantitatea de deșeuri.
Deși logistica necesară colectării selective trebuia aisgurată până la 1 iulie, reprezentantul operatorului de salubritate a solicitat ca, pentru adapătarea dotărilor la nevoile fiecăruia, să fie făcute cereri.
„Am făcut cerere pentru pubelă mai mare și mi-au zis că îmi mai suplimentează cu pubele mici, de 120 de litri. Practic ajung să plătesc mai mult pentru mai multe pubele mici care împreună fac cât unul mare”, a spus un administrator de bloc.
Reprezentantul companiei de salubritate care a participat la dezbatere spune că în maximum două săptămâni, dotările vor fi făcute la zi.
„Principalele probleme este aceea că lumea nu este obișnuită încă să colecteze selectiv. Se pune amestec, nu se respectă reguli de colectare selectivă și ne aduce într-o situație în care ridicăm costuri și mașinile merg aiurea, ridică în amestec în loc să ridice selectiv. Problema este în casa omului. Singura soluție este ca omul să încerce să se pună la punct cu colectarea selectivă din casă, să facă o pre-colectare din casă, pe fracții, conform regulamentului Uniunii Europene”, a precizat Liviu Socaciu, inspector de mediu în cadrul firmei care colectează deșeurile.
Pe de altă parte, unii dintre președinții de asociații s-au arătat nedumeriți de creșterea tarifelor doar la unul dintre cei doi operatori de salubritatre din oraș. În condițiile în care deșeurile sunt colectate neconform, și costurile pe care le suportă operatorul, la sortare, cresc, a spus la rândul său reprezentantului firmei de salubritate.
Pe măsură ce clujenii vor asimila informațiile transmise în cadrul campaniilor de conștientizare, și colectarea selectivă va fi realizată mai eficient, a subliniat Florina Muntean, inspector în cadrul Serviciului Ecologie Urbană al Primăriei clujene, prezentă la dezbatere din partea municipalității.
„Cetățenii nu știu exact că trebuie să facă selectarea în locuință, că trebuie să îl arunce într-un anumit loc, pentru că dacă nu fac asta tariful crește cu 25%. Și companiile de salubritate, evident trebuie să respecte programul de colectare, făcut pe zile, pe fracție, să asigure dotarea, resursele umane, toată munca aceasta de colectare separată. Dacă fiecare factor își respectă modul de colectare, modul de ridicare a deșeurilor, lucrurile se așează pe făgașul lor”, a arătat Florina Muntean.
Reprezentanții Primăriei clujene au reamintit faptul că ridicarea deșeurilor care sunt colectate corespunzător, se face în mod gratuit.
Ovidiu Cornea
Ascultați reportajul difuzat pe EBS Radio: