Colectarea selectivă le dă încă bătăi de cap clujenilor. Care sunt problemele reclamate

Colectarea selectivă întâmpină probleme la Cluj, la mai bine de o lună de când a devenit obligatorie.

În mai multe zone de la capătul cartierului Gheorgheni cantitatea deșeurilor depășește volumul pubelelor, iar pubelele pentru sticlă, spre exemplu, lipsesc. Probleme similare sunt și în alte cartiere.

„Sunt puse într-un loc pentru mai multe blocuri, două bidoane, ca să zic așa, pentru resturi de mâncare, unul pentru hârtie și unul pentru plastic, metal și tot așa. Unii selectează, unii nu, eu selectez, alții nu. Sunt perioade și perioade. Acum, când a fost și perioada Untold-ului, totul a fost plin”, spune un tânăr care locuiește pe strada Buzău în cartierul Grigorescu.

„Locuiesc în Piața Cipariu, cred că recent am văzut o poză cu locul din spatele blocului unde sunt tomberoanele pentru colectarea selectivă, erau super pline… Acum ceva timp parcă nu era așa gravă situația, dar acum s-a umplut și mai rău, adică se colectează parcă din ce în ce mai rar, am văzut că a dispărut și locul pentru sticlă… Sperăm să se facă ceva”, relatează o tânără.

„Sunt pubele pentru colectare selectivă, dar sunt mult prea pline, adică ar trebui ridicate puțin mai des”, spune o altă tânără, care locuiește pe strada Tășnad, din Mănăștur.

Cele două firme de salubritate din oraș au transmis recent autorităților că au finalizat dotarea corespunzătoare a punctelor gospodărești. Deși au fost amendate, există probleme care nu au fost încă soluționate.

„În primul rând sunt anumite zone în care ar trebui crescută frecvența (de colectare, n.red.), pentru că sunt neîncăpătoare punctele existente și tomberoanele amplasate în zonă. Mai avem probleme cu firmele pentru că nu au distribuit saci, sau nu au o frecvență de distribuire a sacilor așa cum ne-am fi dorit și mai sunt încă unele puncte gospodărești care nu sunt dotate cu cele patru containere pentru colectarea selctivă, aici mă refer la partea de blocuri. Suntem într-un process de a rezolva toate aceste probleme punctuale, dar aș vrea să spun că acest proces este unul de durată. O să mai dureze probabil și la noi câteva luni până vom ajunge la o colectare selective eficientă”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Colectarea selectivă a devenit obligatorie la 1 iulie, conform unei Ordonanțe a Guvernului. Colectarea se face pe patru fracții – gunoi menajer, sticlă/metal, hârtie/carton și plastic, cantitatea colectată selectiv nefiind taxată.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: