Cometa interstelară Borisov se va afla cel mai aproape de Terra în 28 decembrie

Cometa 2I/Borisov, al doilea obiect din afara Sistemului nostru Solar detectat vreodată de cercetători, se va afla cel mai aproape de Terra în data de 28 decembrie.

Evenimentul este așteptat cu sufletul la gură de astronomi, care pot astfel să afle mai multe informații despre corpurile interstelare, potrvit Mediafax.

Cometa interstelară C/2019 Q4 (2I/Borisov) a fost detectată de astronauții de la NASA, ESA și International Scientific Optical Network (ISON) după ce a intrat în Sistemul nostru Solar în data de 30 august.

Descoperirea este foarte importantă, având în vedere că este de abia al doilea obiect din afara Sistemului nostru Solar care este detectat, după misteriosul „Oumuamua”, despre care astronomii nu știu încă mare lucru și nici ce este cu adevărat.

Pentru a marca apropierea maximă de Terra a cometei interstelare Borisov, o echipă de astronomi și fizicieni de la Universitatea Yale, SUA, a realizat, pe 24 noiembrie, cea mai detaliată imagine, care arată cum se formează coada acesteia pe măsură ce se apropie de Soare.

Evenimentul le-a permis specialiștilor și să măsoare lungimea cozii. Imaginea a fost realizată cu ajutorul unui telescop de la Observatorul din Manua Kea din Hawaii.

Potrivit estimărilor, coada cometei are o lungime de aproximativ 160.000 de kilometri. Diametrul Terrei este de 12.742 de kilometri, ceea ce înseamnă că această coadă a cometei Borisov este de 14 ori mai mare.

Nucleul solid al cometei măsoară doar 1,6 kilometri și suferă un proces de sublimare pe măsură ce se apropie de Soare. Substanțele sublimate, în amestec cu praful de la suprafață, formează un înveliș gazos care apoi se întinde sub formă de coadă.

De la intrarea în Sistemul Solar, specialiștii au reușit de două ori să realizeze imagini ale cometei, în data de 12 octombrie, când se afla la o distanță de 418 milioane de kilometri de Terra.

2I/Borisov se va afla în cel mai apropiat punct de pe orbita din jurul Soarelui pe 8 decembrie.

La aproximativ trei săptămâni după, pe 28 decembrie, cometa Borisov se va apropia cel mai mult de Terra, la peste 300 de milioane de kilometri – de două ori distanța dintre Pământ și steaua sa. Fiind dincolo de orbita planetei Marte, nu va reprezenta un pericol pentru Terra, au mai arătat specialiștii.

 

Sursa foto: NASA

 

Ne poți asculta și aici: