Copiii de la sate abia așteaptă să citească. Puteți dona cărți pentru ei la Facultatea de Litere

Studenții și profesorii de la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca strâng cărți pentru școlile din mediul rural.

 

Campania a pornit chiar de la absolvenții acestei instituții, care au simțit pe propria piele lipsurile din sistem.

„Absolvenții noștri pleacă să lucreze ca profesori, mulți în mediul rural, și veneau și ne semnalau faptul că școlile de acolo sunt foarte prost dotate în materie de biblioteci. Cărțile nu sunt o prioritate pentru aceste școli… și n-o spun ca pe o critică, ci ca pe o mare tristețe pentru că bugetele acestor școli sunt foarte mici. Astfel, doctoranzii noștri și-au asumat să organizeze colecta, să primească cărți, să trieze cărțile și, la sfârșit, să le pună în pachete”, a declarat profesorul universitar Ioana Bican.

Campania a devenit deja o tradiție. Nevoia există în continuare în școlile din mediul rural, iar bucuria celor mici pentru aceste daruri pare nemărginită.

„Erau primele cărți care ajungeau la o școală din Apuseni, iar fiecare elev a plecat acasă în vacanța de Crăciun cu una sau două cărți pe care să le citească și erau extrem de încântați că vor citi. Noi ne cam plângem că elevii nu citesc, copiii nu citesc și e adevărat într-o anumită măsură. Dar uitați-vă în România profundă. Copiii ar citi și uneori n-au ce”, a mai spus profesorul universitar Ioana Bican.

Cărțile pot fi donate la Biblioteca de română-maghiară, în sediul Facultății de Litere de pe strada Horea nr. 31, până în 13 decembrie. De asemenea, doritorii pot dărui CD-uri și DVD-uri cu filme, dar și jocuri pentru copii.

 

Ioana Pîrlea

 

Ne poți asculta și aici: