Coronavirusul are un „concurent” serios în România: rujeola

Pe lângă pandemia de coronavirus, România se confruntă și cu o epidemie de rujeolă. Până acum au fost înregistrate aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese, potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. 

În acest context, oficialul a reiterat necesitatea imunizarea de rutină. Ministrul Sănătății a transmis un mesaj cu prilejul Săptămânii Europene a Vaccinării, care a debutat astăzi.

„În plină pandemie, realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricînd,”, a declarat Nelu Tătaru.

Măsuri suplimentare pentru combaterea pandemiei de coronavirus

Potrivit Ministerului Sănătății, pe lângă deciziile adoptate deja în ultima perioadă, măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus vor fi consolidate prin acțiuni administrative precum: triajul telefonic, programarea serviciului de vaccinare la cabinetul medicului, constituirea unor circuite medicale distincte, separarea serviciilor de imunizare de cele curative pentru a reduce riscul de transmiterea bolii, respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție personală atât de către personalul medical, cât și de părintele însoțitor și copil, elaborarea planurilor de recuperare acolo unde vaccinarea a fost intreruptă temporar.

Ministerul Sănătății pregătește deja sezonul de gripă din toamna acestui an

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătății anunță că vrea să cumpere trei milioane de doze de vaccin gripal pentru campania de imunizare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

„În acest context, Ministerul Sănătății a achiziționat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste intre 6 luni si 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă”, potrivit reprezentanților instituției.

Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieți anual, la nivel global. Datorită vaccinurilor, boli precum variola sau poliomielita au dispărut și multe dintre bolile infecțioase, cândva fatale, iar gripa, astăzi nu mai reprezintă o amenințare, precizează Ministerul Sănătății.

 

Ne poți asculta și aici: