Corpul central al castelului Bánffy de la Bonțida, restaurat cu 900.000 de euro

Restaurarea clădirii centrale a Castelului Bánffy de la Bonțida intră în linie dreaptă.

Fundația care administrează obiectivul turistic a finalizat recent proiectarea investiției și a obținut autorizația de construire.

Astfel, va fi consolidată structura întregii clădiri centrale și va fi restaurată una dintre aripile imobilului, unde va fi amenajat un muzeu dedicat ultimului proprietar al castelului, contele și scriitorul Bánffy Miklós.

Lucrările beneficiază de o finanțare de peste 900.000 de euro din partea Guvernului ungar, potrivit directorului Fundației Transilvania Trust, Csilla Hegedus.

„Este vorba de restaurarea structurii clădirii principale. Din păcate, acești bani nu ne ajung pentru repararea completă a castelului. Încă mai avem nevoie de 5 milioane de euro pentru restaurarea integrală a castelului, care include și moara care se află în afara zidurilor. Dar, bineînțeles, vom continua eforturile de a face rost de bani ca să putem să restaurăm întreg ansamblul castelar”, a declarat pentru EBS Radio Csilla Hegedus.

Lucrările de restaurare a obiectivelor din ansamblul castelului Bánffy au început în 2001, în cadrul taberelor de creație la care au participat, în total, 3.000 de tineri.

Vechea bucătărie a castelului, care găzduiește o cafenea culturală și spații de cazare, a fost restaurată aproape în totalitate, în timp ce clădirea Miklós, care găzduiește un centru de specializare și o sală de conferințe, este gata în proporție de 60%.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: