Covid-19 | Rata de vindecare la Cluj e cu aproape 20% peste media națională. Manager de spital: „Am tratat 145 de pacienți, mai avem 7”

Rata de vindecare este mult peste media națională în spitalele clujene care tratează bolnavi de Covid-19. Aceasta se apropie de 85%.  

 

Aproape 490 din pacienții tratați în cele patru unități Covid din Cluj-Napoca s-au vindecat. La Cluj mai sunt internate în prezent aproximativ 65 de persoane confirmate cu Covid-19, dintre care 7 sunt în stare mai gravă la secțiile ATI. 45 dintre bolnavii tratați la Cluj sunt din județ.

Au fost înregistrate și 25 de decese. Numărul total al pacienților tratați în cele patru spitale dedicate din Cluj-Napoca a fost, de la începutul pandemiei,  580, iar rata de vindecare depășește 84%, mult peste media națională.

„Este o rată de vindecare mare, mult peste media națională și una din cele mai mari din țară. Ne bucură, iar explicația e una singură, calitatea actului medical”, spune prefectul Mircea Abrudean.

Rata de vindecare din județul Cluj este cu atât mai îmbucurătoare cu cât numeroși pacienți aveau și alte boli asociate, a adăugat președintele Comitetului Județean pentru Sitiuații de Urgență Cluj.

„În momentul în care ai pacienți cu foarte multe comorbidități vindecați și externați, asta denotă în plus calitatea actului medical, pentru că riscurile sunt foarte mari în cazul pacienților cu alte  afecțiuni.  Am avut foarte mulți bolnavi, de exemplu, dintre cei de la Centrul de Vârstnici de la Țaga, majoritatea cu multe comoborbidități și sunt majoritatea vindecați și externați. Față de alte județe, unde și rata deceselor este mai mare, cred că din nou contează profesionalismul personalului medical”, a spus prefectul.

Clujul, cu aproape 20 de procente peste media națională

Rata de vindecare la nivel național este de 67,2%. Astfel, din cele 18.791 de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, 12.629 au fost declarate vindecate și externate. S-au consemnat 1.229 de decese și 4.962 de persoane sunt în continuare internate.

La Cluj, pacienții sunt tratați la Spitalul de Boli Infecțioase – unitate de faza 1, cel de Pneumoftiziologie – faza 2, respectiv Medicală 1 și Recuperare – spitale de suport.

La Spitalul de Pneumoftiziologie mai sunt 7 pacienți

Rata de vindecare de peste 80 % este valabilă și la al doilea spital, ca număr de bolnavi de Covid-19 preluați și tratați.

„Au fost internați 145 de pacienți în total. În prezent, mai avem numai 5 pacienți pozitivi și 2 pe terapie intensivă, dar nu intubați, care sunt în stare acceptabilă. În ultima perioadă, de la un număr de peste 40 de pacienți, am ajuns la 7, din care 2 pe terapie intensivă. Să sperăm că se va menține acest trend”, a declarat pentru EBS Radio dr. Vasile Mureșan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca.

Unitatea a tratat și 10 bolnavi în stare gravă, care au fost internați pe secția ATI, înregistrându-se un singur deces. Un alt caz a avut o evoluție complicată, pacientul fiind  spitalizat aproximativ 6 săptămâni, după care a fost transferat la Bistrița, recuperarea acestuia fiind în continuare dificilă.

Spitalul de Pneumoftiziologie este, de altfel, singurul dedicat bolnavilor de Covid-19 care, datorită sistemului pavilionar a putut trata, într-o clădire separată, și pacienți cu alte probleme medicale.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: