Covid-19 | Recomandări pentru pacienții cu boli cardiace

Medicii de la Spitalul de Urgență din Cluj fac câteva recomandări pentru pacineții cardiaci, pe baza cunoștințelor acumulate până acum de specialiști.

Informațiile despre Covid-19 și felul în care afectează diferitele categorii de pacienți sunt relativ puține și se pot schimba pe măsură ce oamenii de știință află mai multe despre virus. Acest fapt poate crea incertitudine pentru pacienți, dar se pot formula recomandări în baza cunoștințelor deja acumulate, arată medicii clujeni, care ne sfătuiesc, din nou, să ne informăm doar din surse oficiale.

De la început, experţii medicali au recunoscut că persoanele în vârstă și persoanele cu afecţiuni medicale existente, inclusiv boli de inimă, prezintă un risc mai mare în faţa noului virus. Ce se cunoaște până acum și ce trebuie să faceți aflați mai jos.

Covid-19 și inima

Noul coronavirus este o boală respiratorie, ceea ce înseamnă că afectează mai ales plămânii. Atunci când plămânii nu funcţionează la capacitate maximă, inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sângele bogat în oxigen în tot corpul. Efortul adăugat
poate fi periculos pentru persoanele cu boli de inimă.

Covid-19 prezintă un risc mai mare pentru persoanele care au patologii pre-existente,
precum:
– Boala coronariană
– Diabet
– Tensiune arterială crescută
– AVC anterior

Persoanele din aceste grupuri pot avea un risc mai mare de a contracta virusul. De asemenea, este mai probabil să apară simptome severe dacă se îmbolnăvesc. Persoanele în vârstă cu boli de inimă pot fi deosebit de vulnerabile. Dacă aveţi boli de
inimă la orice vârstă, ar trebui să fiţi conștienţi de posibilele riscuri ale COVID-19.

Este rezonabil să presupunem că oricine are boli de inimă, inclusiv pacienţii mai tineri, prezintă, de asemenea, un risc mai mare.

Prevenirea coronavirusului pentru bolnavii de inimă

A prezenta un risc crescut nu înseamnă că, în mod obligatoriu, vă veţi îmbolnăvi de Covid-19 sau că veţi dezvolta un caz grav. Ca regulă, însă, prevenţia este cel mai bun medicament.

Pentru a reduce șansele de a contracta COVID-19, urmaţi întocmai recomandările autorităţilor competente. Aceasta înseamnă urmarea unor bune practici:
– Spălaţi-vă des pe mâini folosind săpun și apă timp de cel puţin 20 de secunde. Dacă nu puteţi ajunge la o chiuvetă, folosiţi un dezinfectant pentru mâini care are cel puţin 60% alcool.
– Evitaţi să vă atingeţi faţa.
– Curăţaţi și dezinfectaţi suprafeţele pe care le atingeţi foarte mult, cum ar fi clanţele de la uși, întrerupătoarele, telefoanele și tastaturile.
– Rămâneţi acasă (mai ales dacă comunitatea dumneavoastră a sfătuit locuitorii să rămână în case).
– Practicaţi distanţarea socială. Încercaţi să păstraţi doi metri între dvs. și alte persoane dacă trebuie să ieșiţi din casă.
– Faceţi rezerve pentru medicamentele necesare.

Ce ar trebui să faci dacă bănuiești că ai coronavirus?

Dacă dezvolţi posibile simptome de Covid-19, cum ar fi tuse și febră, rămâi acasă și ia legătura telefonic cu medicul de familie. Doctorul te poate sfătui în legătură cu ce să faci și
unde să te îndrepţi. Este important să nu te prezinţi direct la Unitatea de Primire a Urgenţelor, pentru a nu crește șansele de contaminare ale celor prezenţi acolo.

Ce să nu faci

Nu te opri din a-ţi lua medicamentele prescrise fără să fi vorbit cu un doctor înainte. Unele raportări au sugerat ca unele medicamente de inimă ar putea ajuta virusul să se multiplice mai ușor. Dar până acum nu există nicio dovadă pentru ca acest lucru să se întâmple la oameni. Medicii nu recomandă pacienţilor să facă schimbări, din proprie iniţiativă, în administrarea medicamentelor pentru bolile de inimă sau tensiune arterială
crescută.

Nu știm încă cum ar putea afecta medicamentaţia acest virus, dar știm că poate fi dăunător dacă te oprești din a lua medicamentele pe care le folosești pentru a-ţi controla tensiunea arterială, colesterolul, problemele de inimă și diabetul.

Protejează-ţi inima pe timp de pandemie

Unii oameni care au simptome de inimă ar putea ezita să meargă la o clinică sau la o cameră de urgenţe pe timp de pandemie. Dar tratamentul din timp pentru problemele de inimă poate să-ţi salveze viaţa.

Vă sfătuim să apelaţi la doctor dacă apar noi simptome cum ar fi:
– Durere în piept sau disconfort
– Probleme de respiraţie
– Senzaţie de slăbiciune
– Confuzie

Menţine o inimă sănătoasă pe viitor

Pe timp de pandemie, poate fi greu să te ţii de rutinele tale uzuale. Dar menţinerea unei diete sănătoase pentru inima ta și efectuarea unor exerciţii este la fel de importantă ca
și până acum. Acum trebuie să fim deosebit de precauţi în ceea ce privește distanţarea socială, dar este esenţial să avem activitate fizică.

Pandemia nu va dura o eternitate, prin urmare nu ar trebui să pierdem din vedere sănătatea noastră pe termen lung.

Textul a fost adaptat după health.clevelandclinic.org

 

Sursa foto: Spitalul Clinic de Urgnță Cluj

 

Ne poți asculta și aici: