Aproximativ 500 de teste pentru depistarea infectării cu coronavirus vor fi efectuate zilnic la Cluj, din această săptămână. Criteriile după care vor fi testate persoanele suspecte de Covid-19 au fost actualizate, la nivel național.
În ultimele zile au fost efectuate peste 340 de teste pe zi, dublu față de perioada anterioară, la Institutul Oncologic, unde au fost făcute 200 pe zi și la Spitalul de Boli infecțioase – 140. Aparatul de la Oncologie poate analiza 400 de probe zilnic, în timp ce cel de la Infecțioase funcționează la capacitate dublă, fiind utilizat în 2 schimburi.
În cursul săptămânii sunt așteptate la Cluj aproximativ 6.000 de kituri de testare ceea ce va crește din nou capacitatea de testare. De asemenea, ar urma ca și celelalte aparate de testare disponibile în județ să devină funcționale.
Până la mijlocul lunii aprilie urmează să poată fi efectuate la Cluj 1.000 de teste zilnic, potrivit prefectului Mircea Abrudean. Acesta a mai menționat că până acum la Cluj au fost efectuate aproximativ 2.700 de teste, incluzând aici și testele 2 și 3 pentru persoanele depistate pozitiv.
Criteriile de testare
Institutul de Sănătate Publică a actualizat în 27 martie criteriile de testare a pacienților. Până recent, testarea se adresa prioritar persoanelor în carantină instituționalizată, care au revenit în țară din zonele roșii, mai exact Italia, fie că prezentau simptome sau nu, respectiv contacților cazurilor confirmate, cu simptome sau nu și persoanelor în autoizolare care prezentau simptome.
Acum, accentul se pune în toate cazurile pe prezența simptomelor, fiind incluse aici și alte persoane cu afecțiuni respiratorii sau alte boli, precum pneumonia.
În ordine descrescătoare, categoriile testate sunt:
- Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională
- Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
- Personal medico-sanitar simptomatic;
- Cazuri de pneumonie fara altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele;
- Cazuri de SARI fara altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele;
- Persoane instituționalizate simptomatice
- Pacienti inainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de celule stem hematopoietice inainte de donare.
„Testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în cel privat de sănătate”, se precizează în documentul Institutul Național de Sănătate Publică, elaborat Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
Cine nu se testează
În caz că sunt asimptomatici, adică nu prezintă niciun fel de simptome, atât persoanele aflată în carantină instituționalizată, cât și contacții persoanelor confirmate, nu se testează. Ele trebuie să respecte în continuare măsurile dispuse – autoizolare, respectiv carantină instituționalizată – dar vor fi testate doar în cazul apariției simptomelor.
Ovidiu Cornea