Chiar dacă au nevoi speciale, persoanele cu dizabilități sunt implicate zi de zi în diferite activități productive.
Cu ocazia unui eveniment care promovează incluziunea socială, mai multe școli speciale și organizații sociale din Cluj au prezentat zeci de creații ale persoanelor cu dizabilități.
Decorațiuni și felicitări de Crăciun, obiecte ceramice, suporturi de papetărie îmbrăcate în lână – reprezintă doar câteva dintre creațiile realizate de tineri cu dizabilități din Cluj, într-o expoziție organizată miarți la Facultatea de Psihologie a Universității Babeș Bolyai.
Varga Laszlo a creat mai multe obiecte, cu diferite întrebuințări, la Centrul Sfânta Maria din cartierul Mănăștur, care acordă asistență pentru aproape 20 de persoane cu dizabilități și risc de izolare socială.
„Bufnițele noi le-am șlefuit după aceea le-am pictat, le-am pus doi ochișori. Acest suport cu lână, de pixuri, se face din conservă. Se deschide conserva, se folosește ce a fost în ea, se spală se lasă de seara până dimineața la uscat, după aceea le aduce doamna la centru. Și aici noi le facem cu lână și se pun pixuri și creioane colorate”, spune Varga Laszlo.
Arta este unul din domeniile care ajută foarte mult persoanele cu dizabilități să se simtă active și utile în societate, subliniază Simona Marian, profesor psihopedagog la Școala Specială Transilvania din Baciu. Peste 50 de elevi, în special cu afecțiuuni neuropsihice, sunt înscriși aici.
„Mulți dintre ei nu pot participa la toate orele de curs, dar în momentul în care sunt implicați în activități de artă și de terapie sunt mult mai dornici de a fi prezenți. E vorba chiar și de arta dramatică. Realizăm serbări cu acești copii, mergem la concursuri școlare și cred că dorința tuturor este să îi integrăm într-o societate mai permisivă în ce-i privește pe ei”, spune Simona Marian.
Dizabilitatea nu împiedică pe cineva să urmeze chiar și o facultate. Aproximativ 160 de studenți cu handicap studiază în cadrul UBB, spune Marian Pădure, coordonatorul Biroului pentru Studenți cu Dizabilități al universității.
„Avem studenți cu dizabilități la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, la Sociologie și Asistență Socială, la Tetru și Film, la Studii Europene, la Goegrafie sau la Matematică și Informatică. Elevii cu dizabilități care vor să vină spre UBB au o plată largă din care pot alege. Important este să știe ce-și doresc, ca școala să-i îndrume corect, în funcție de abilitățile sau nevoile pe care le au, să îi îndrume spre UBB și, împreună, vom încerca să creăm un mediu inclusiv”, a declarat Marian Pădure.
În paralel cu expoziția organizată la Facultatea de Psihologie au avut loc și mai multe prezentări ale unor specialiști care oferă servicii pentru persoanele cu dizabilități. Între aceștia s-au numărat Cornel Amariei, inventatorul unor ochelari pentru nevăzători și George Moșoia de la Asociația Dog Assist, care oferă terapie cu animale.
În fiecare an, la data 3 decembrie este marcată ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, având ca scop înțelegerea mai bună a problemelor cu care se confruntă acestea.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 1 miliard de persoane trăiesc cu anumite forme de handicap.
Ovidiu Cornea