Crește sau nu incidența locală Covid în urma festivalurilor de la Cluj? Specialiști și organizatori răspund

Impactul festivalurilor asupra ratei de incidență Covid este una dintre preocupările importante ale clujenilor. Mai ales că imediat după Jazz in the Park și Untold începe și școala. Sunt momente care, așa cum arată toate studiile, vin cu riscuri importante de creștere a numărului de infectări. Înmulțirea cazurilor ar veni la rândul ei cu complicațiile din sistemele de sănătate și de educație pe care le știm deja și nu ni le mai dorim.

Specialiști în sănătate publică și organizatori de festivaluri au răspuns la emisiunea Forum EBS, realizată de Ovidiu Cornea, la întrebarea: festivalurile de la Cluj cresc sau nu incidența locală Covid ? Au răspuns Octavian Jurma, medic din Timișoara, care a analizat mai multe date legate de creșterea incidenței cazurilor pe județe, profesorul Răzvan Cherecheș, de la Departamentul de Sănătate Publică al UBB și unul din organizatorii Untold, Edy Chereji.

„Certificatul verde va permite un control mai eficient”

Discuția vine și pe fondul pe care incidența cazurilor (cumulată pe 14 zile) a crescut treptat în județul Cluj, în localitatea Mărgău depășind chiar 10 la mie, inclusiv în Cluj-Napoca depășind încă de joi, 2 septembrie, pragul de 1 la mie. La nivel de județ, joi 2 septembrie rata incidenței era de 0.77 la mia de locuitori, niveluri superioare înregistrându-se doar în județul Ilfov și municipiul București, respectiv identice sau apropiate în județele Bistrița-Năsăud și Timiș.

Recent, medicul Octavian Jurma din Timisoara a atras atentia asupra unor evoluții pe care le-a remarcat după festivalul Electric Castle. „Nu mă așteptam să vedem așa curând pe curba incidenței la 14 zile impactul festivalului de 10 zile care a avut loc intre 6 si 15 august 2021 in Cluj. Tocmai de aceea, folosesc un indicator la 3 zile numit DM3 (densitatea medie la 1 milion) care urmărește evoluția pe termen foarte scurt (3 zile). Așa cum se vede Cluj culege deja roadele organizării unor evenimente de zeci de mii de oameni in plin val Delta-4 si a ajuns fruncea la infectare pe acest indicator. De două zile Cluj se menține pe locul 1, cu cea mai mare densitate de cazuri la 1 milion de locuitori din Romania”, a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook în 26 august.

La Forum EBS l-am contactat pe Octavian Jurma, licențiat în medicină și cercetător în domeniul neuroștiințelor, preocupat totodată de corelarea datelor cu privire la incidența cazurilor de Covid. Față de data postării amintite, a intervenit însă o noutate în gestionarea evenimentelor și anume faptul că autoritățile au decis să permită folosirea certificatelor verzi – care stochează online datele cu privirea la statutul de vaccinat, trecut prin boala Covid, respectiv testat negativ – și pe plan intern, astfel că organi9zatprii de festivaluri pot avea un control mult mai bun al statusul real în al participanților, a arătat Octavian Jurma.

„Este important ca odată acceptată folosirea certificatului verde la nivel intern să poată fi scanat la fiecare intrare, să poată fi folosit ca la metrou, să fie o măsură foarte ușor de folosit la fiecare ieșire și intrare din festival, aici e problema, pentru că dacă nu se face asta atunci este foarte ușor ca o infecție să se răspândească din exterior în interior sau invers. Aici trebuie să ne asigurăm că sunt uneltele puse de autorități la dispoziția organizatorilor”, a spus Octavian Jurma.

„Același condiții și la distracție și la școli”

Dacă în urmă cu o săptămână punea accentul pe efectul pe care îl pot crea festivalurile ca creștere a incidenței cazurilor, Octavian Jurma și-a modificat, cel puțin parțial, optica și a subliniat de această dată că dacă se aplică măsuri stricte festivalurilor ar trebui mai bine reglementată și activitatea școlilor, care își vor relua cursurile din 13 septembrie.

„Pe partea școlilor am scăzut mult pragul de siguranță, școlile nu țin pasul. Am luat niște măsuri care ajută festivalurile să se organizeze în condiții mult mai bune decât alte evenimente care au loc acum în țară, însă vine un eveniment foarte important, deschiderea școlilor, care nu este la fel de bine protejat, cum sunt festivalurile”, a spus el.

Pe de altă parte, Jurma a menționat că dacă evoluția incidenței cazurilor în Cluj va crește accentuat după Untold, față de alte județe, unde de asemenea se vor relua cursurile școlilor, asta ar putea fi corelat cu evenimentul, însă gradul de răspândire ar trebui să fie foarte ridicat ca să se resimtă pe curba de incidență.

Reguli stricte și studiu

Organizatorii Untold au dat asigurări, în cadrul emisiunii, că vor permite accesul și participarea la festival în condiții stricte, care vor putea fi verificate prin intermediul certificatului verde, care contabilizează fie statutul de vaccinat, cu trecerea a 10 zile de la efectuarea schemei complete de vaccin, cu un vaccin autorizat în România, fie că se află între a 15-a și a 180-a zi de la confirmarea infectării, fie rezultatul negativ PCR, nu mai vechib de 72 de ore. Datele de pe certificatul verde se vor putea verifica prin intermediul aplicației de pe telefon și a unui QR Code. Accesul în festival va fi permis și cu test antigen, cu valabilitate 24 de ore, efectuat la un centru autorizat.

„Am luat o serie de măsuri care vor contribui la siguranța festivalului. Suplimentar față de orice măsuri decise de autorități până acum, spre deosebire de alte festivaluri, care sigur, respectau ce era prevăzut la data organizării lor, noi vom fi primul eveniment la care accesul se va face pe baza certificatului verde, Covid Green Pass, sau a testării rapide. Absolut toți oamenii vor fi verificați, absolut toate certificatele vor fi scanate. Procedura este simplă: cei care sunt trecuți prin boală, sau cei care sunt vaccinați certificatul va fi scanat de fiecare dată, la fel cei care se testează cu test PCR, care are o valabilitate de 72 de ore, iar cei care se testează cu un test rapid, pe care pot să îl facă în centrele autorizate, care pot fi găsite pe site-ul festivalului, vor primi o brățară, se va schimba în fiecare zi, practic în fiecare zi va trebui să prezinte un test rapid și asta îi va facilita accesul în festival”, a spus la Forum EBS Edy Cherejy, organizator al festivalului.

Reprezentanții Untold așteaptă aproximativ 75.000 de participanți zilnic la festivalul care va avea loc între 9-12 septembrie pe Cluj Arena și în perimetrul cuprins între stadion și Parcul Central. Este vorba de aproximativ 75% din audiența obișnuită a festivalului, care la ediția din 2019 a mers înspre 100.000 de spectatori pe zi, a spus Cherejy. El a mai explicat că o parte din participanți și-au făcut check-in-ul în festival online, iar 80% dintre aceștia sunt fie vaccinați, fie trecuți prin boală.

Organizatorii Untold au mai spus că vor colecta si date pentru un studiu pe un eșantion reprezentativ de participanți, privind impactul epidemiologic al festivalului, în colaborare cu o companie specializată în efectuareade sondaje. Scopul declarat este acela de a demonstra ca masurile luate de organizatori fac din Untold un festival sigur.

„Compromis între protecție și mișcare economică!”

Chiar dacă organizatorul Untold a spus că pe durata celor 4 zile festivalul va deveni cel mai sigur loc public din România, profesorul Răzvan Cherecheș, șeful Departamentului de Sănătate Publică, a nuanțat situația, pe baza datelor care există la această oră. Cât de oportună este așadar organizarea festivalului, în condițiile creșterii incidenței cazurilor, așteptată oricum pentru luna septembrie, dar consemnată deja în județul Cluj și în alte județe din țară?

„E ca și cum am întreba cât de mare e impactul unei mașini, o mașină în mâna unui șofer responsabil și are centura de siguranță e un instrument sigur, un mijloc de transport, în mâinile unui cuiva care a consumat mult alcool poate reprezenta un instrument al distrugerii. Un festival în sine nu reprezintă neapărat un pericol atâta timp cât regulile vor fi respectate. Atâta timp cât regulile sunt respectate este ok, există o marjă de eroare, greu de controlat, faptul că la ora actuală și persoanele vaccinate, știm că există un procent de persoane vaccinate, mic, se pot infecta și pot transmite infecția. Apar tot mai multe studii care arată că și persoanele vaccinate infectate sunt la fel de infecțioase ca o persoană nevaccinată și infectată. Acesta este o caracteristică a tulpinii Delta, faptul că încărcătura (virală, n.red.). Asta este o situație pe care nu avem cum să o reglăm și în ultimă instanță o decizie de a organiza un festival reprezintă un compromis, un echilibru între protecție și mișcare economică. Nu ai cum să fii în siguranță absolută, ai fi în siguranță absolută dacă ești acasă, singur și nu te întâlnești cu altcineva, ceea ce nu e fezabil”, a spus Răzvan Cherecheș.
Specialistul a opiniat și el că un impact direct al festivalului în incidența cazurilor va fi greu de reperat, în condițiile în care, pe de o parte mulți participanți sunt din afara orașului, iar pe de alta, a 2-a zi după eveniment va începe practic și școala, „un accelerator pentru ceea ce înseamnă transmitere intracomunitară”, însă eventuala încălcare a regulilor de siguranță sanitară va face ca festivalul să fie incriminat:
„În cazul în care vom avea o creștere a numărului de cazuri în Cluj, vom avea, ca urmare a începerii școlii, Untold-ul, orice festival, dar acesta va fi cel mai recent și cel mai mare festival, va fi arătat cu degetul ca suspect potențial, cu excepția situației când se asigură regulile vor fi păstrate cu sfințenie. Dacă există cea mai mică ambiguitate sau ambilvalență, sau indivizi care spun că nu mi s-a verificat niciun act, la o singură poartă, timp de o oră, deschide o ușă de vulnerabilitate fenomenală”, a spus Răzvan Cherecheș.

Numeroase festivaluri, niciun studiu

În privința lipsei unor studii minimale pe evoluția cazurilor în rândul participanților la festivalurile organizate deja în oraș și în județ, în condițiile în care Clujul este un centru universitar, cu specialiști, pe de o parte în statistică, pe de alta, în sănătate, Răzvan Cherecheș a spus că în ceea ce îl privește este angrenat în derularea a numeroase proiecte și granturi de cercetare, iar Departamentul de Sănătate Publică din UBB, pe care îl conduce, nu a fost solicitat în acest sens de către organizatorii de evenimente.
Asta în condițiile în care, așa cum a admis, un studiu derulat de către organizatori poate atrage suspiciunea că prezintă lucrurile într-o lumină favorabilă festivalului. Chiar și așa, realizarea unui studiu poate fi utilă, pentru a avea o imagine legată de evoluția cazurilor în rândul participanților la un eveniment, potrivit specialistului.
Cu ocazia marilor festivaluri organizate la Cluj, TIFF sau Electric Castle, o astfel de cercetare nu a existat. Singura monitorizare de acest gen a avut loc cu ocazia spectacolului pilot organizat în luna mai la Opera Națională Română din Cluj, unde o singură persoană a fost depistată pozitiv, la opt zile de la desfășurarea evenimentului.
Orașul găzduiește în continuare evenimente de amploare, precum Jazz in The Park, în acest weekend și mai ales Untold, între 9-12 septembrie. Weekendul viitor este programat în Piața Unirii și un festival dedicat celor mici, Wonderpuck.

Infectări la festivaluri internaționale

La nivel internațional, unele festivaluri au iscat neliniște. Spre exemplu, la un festival desfășurat în Utrecht, Țările de jos, în iulie, din 20.000 de participanți aproximativ 1.000 de infectări au fost puse în legătură cu evenimentul. De asemenea,  la festivalul Boardmasters din Marea Britanie, au fost depistate aproximativ 5.000 de cazuri ce pot fi asociate evenimentului la care au luat parte aproximativ 50.000 de persoane.

DSP: Doar cinci cazuri depistate la Electric Castle

Șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu, ne-a declarat că orice aglomerare de persoane poate facilita răspândirea virusului și a făcut o pledoarie pentru vaccinare, dar mai ales pentru respectarea regulilor stabilite de autorități pentru organizatori și participanți.

Referitor la cel mai recent festival amplu desfășurat la Cluj și la Bonțida, Electric Castle, șeful DSP a spus că au fost făcute peste 4.500 de determinări, fiind consemnate doar 5 cazuri pozitive.

Masca, obligatorie în teorie

Un aspect delicat în privința participării la Untold îl reprezintă purtarea măștii. Organizatorii precizează că sunt obligați să permită accesul în festival doar cu mască, să le recomande festivalierilor utilizarea măștii de protecție și să le pună la dispoziție măști de unică folosință celor care nu dețin, însă nu au atribuții de control cu privire la respectarea acestei măsuri.

„Nu vreau să îmi imaginez ce impact vor avea imagini cu mulțimi de spectatori cu mâinile în sus, cântând, fără mască”, a spus profesorul Răzvan Cherecheș, conștient însă că utilizarea efectivă a măștii în festival rămâne un aspect delicat. El a avertizat însă că în momentul în care se strâng foarte mulți oameni, unii lângă ceilalți și cântă, strigă aceștia răspândesc particule care facilitează cel mai mult o posibilă infectare.

Chiar dacă vorbim de spații deschise și cadru de festival, masca poate și trebuie să fie purtată, consideră șeful DSP, Mihai Moisescu.

Ascultați mai jos emisiunea Forum EBS, de joi 2 septembrie. Ovidiu Cornea a discutat, pe rând, cu medicul Octavian Jurma, respectiv, în direct, cu organizatorul Untold Edy Chrejy și cu profesorul de sănătate publică Răzvan Chrecheș.

Ne poți asculta și aici: