Creșterea cazurilor de COVID în Cluj-Napoca este una accelerată, admit autoritățile județene. În interval de 2 săptămâni au fost confirmate 436 de cazuri, iar rata incidenței o depășește pe cea din unele țări pentru care România a impus carantină.
La Cluj-Napoca, rata cumulată a incidenței (numărul de cazuri dintr-un interval de 14 zile) este în prezent de 1,33 la mia de locuitori, sau peste 130 de cazuri la 100.000 de locuitori. Datele cumulate se referă la perioada 20 septembrie – 3 octombrie și au fost prezentate, luni, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj. În perioada respectivă, în municipiu au fost înregistrate 436 de cazuri, iar populația luată în calcul de autorități este de 327.272 de locuitori ai municipiului.
Românii care vin din țări cu risc epidemiologic ridicat, în carantină 14 zile
Numărul de cazuri la 100.000 de locuitori din Cluj-Napoca este mai mare decât cel din state cu risc epidemiologic ridicat, potrivit listei aprobate luni printr-o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Astfel, în 9 dintre cele aproximativ 50 de țări din listă, rata de incidență cumulată a cazurilor este mai mică decât în Cluj-Napoca. Între acestea se numără Ungaria (aproximativ 129), Slovacia (118) și Austria (113). De altfel, și la nivelul României, rata incidenței cumulate a cazurilor la 100.000 de locuitori este mai mică, de 109, potrivit datelor publicate de Centrul European pentru Prevenția și Tratarea Bolilor (ECDC).
Conform hotărârii CNSU, „persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică”.
Decizia luată de CNSU și lista cu țările cu risc epidemiologic ridicat sunt disponibile mai jos:
Hotarare CNSU nr. 47 din 05.10.2020
Anexa Hotarare CNSU – Lista State cu risc epidemiologic ridicat_5_10_2020 (2)
Apel către proprietarii de restaurante
Autoritățile clujene au introdus obligativitatea purtării măștii în jurul școlilor începând de miercuri, dar pregătesc și alte măsuri dacă tendința de creștere se menține. Restaurantele și cafenelele sunt următoarea categorie vizată de restricții, dacă rata incidenței va atinge pragul de 1,5 cazuri la mia de locuitori, astfel că proprietarii acestora trebuie să respecte cu strictețe măsurile de protecție, a transmis prefectul Mircea Abrudean:
„În ultima perioadă se pare că au cam lăsat garda jos și nu respectă, cu excepțiile de rigoare, aceste reguli banale, de la dezinfectantul pe masă, la purtarea măștii obligatorie când clientul se ridică de la masă în interior, sau când pleacă de pe terasă în interior, la toaletă, pe care ei le cunosc, le-au respectat la început. În ultima perioadă probabil că s-au obișnuit cu această relaxare și încep să lase garda jos. Atenție maximă, pentru că de felul în care dumneavoastră vă manageriați afacerea depinde viitorul afacerii pe care o gestionați. Dacă vom ajunge la rata incidenței de peste 1.5 la mie, nu vom ezita să închidem tot ce înseamnă restaurante, baruri și în municipiul Cluj-Napoca”, a spus prefectul Mircea Abrudean.
Conform acestuia, o astfel de măsură nu este de dorit, întrucât va avea un efect economic negativ asupra afacerilor, afectate deja în această perioadă, dar „trebuie să înțelegem cu toții că aceste locuri sunt predispuse răspândirii virusului și dacă nu se respectă aceste măsuri acolo, pot apărea sitiuații nedorite”.
Restaurante închise în interior
La Dej și Gherla, activitatea din interior a restaurantelor și cafenelelor a fost suspendată începând de marți, ca urmare a unei decizii a Comitetului pentru Situații de Urgență. Aici, rata incidenței cazurilor a depășit pragul de 1.5 la mia de locuitori.
De asemenea, au fost luate măsuri cu privire la școlile din cele două municipii, dar și din Huedin și Florești (unde rata se apropie, de asemenea, de 1.5), care vor trece la scenariul galben de funcționare, dacă nu erau deja în această situație, mai exact, cursuri în sistem hibrid: atât față în față, cât și online.
Ovidiu Cornea