Cu vesta anti-glonț la festival. Prezență inedită, a Armatei Române, la Untold

Participanții din acest an de la festivalul Untold au avut parte și de o activitate mai puțin obișnuită pentru astfel de evenimente: un mini-campus militar, cu un traseu unde și-au putut testa abilitățile fizice.

În Parcul Central a fost amenajat un mini-campus militar, unde au fost expuse mașini și echipamente de ultimă generație ale Armatei, inclusiv un robot care depistează substanțe explozibile, iar forțele de elită le-au vorbit celor interesați despre viața în uniformă. În timp ce simplii curioși au admirat dotările expuse, temerarii au testat pe propia piele circuitul de antrenament.

“Întotdeauna am vrut să știu cum este în armată, acum nu mai vreau să știu”, spune extenuată Denisa, care tocmai predă cotierele unui alt participant la boot camp. “Mi se pare onorabil ceea ce fac ei și m-am gândit să încerc măcar 10% din munca lor. E foarte greu ăsta 10%. Mersul pe sub plasă e groaznic, mai ales echipamentul e foarte greu”.

“A fost foarte foarte fain, dar și greu, sportul la un festival mi se pare important. Mai puțin alcool și mai mult sport”, a completat prietenul tinerei, coleg de “suferință” în circuit.

“Mi se pare impresionant, nici nu știam că avem așa ceva”, a sintetizat un alt tânăr, care studia atent utilajele de intervenții speciale expuse.

Prezentă în premieră la Untold, Armata Română a organizat un mini-campus militar și la festivalul Neversea. Asta și pentru că tinerii dintr-un eveniment de acest gen pot fi militarii de mâine.

„La aceste festivaluri publicul este foarte tânăr, la care ajungem poate un pic mai greu. Avem și regimentul 317 ISR Vlădeasa, care a organizat un bootcamp, care poate fi străbătut de cei care vor să încerce o cască, o vestă anti-glonț și o raniță. Traseul nu este atât de complicat, având în vedere că suntem la Untold și lumea e aici în primul rând să se distreze și să se simtă bine, dar am vrut să îi familiarizăm cu ce înseamnă armata și activitățile specifice desfășurate de noi”, spune căpitanul Anca Ciornei, ofițer de relații publice în Statul Major al Armatei Române.

Activitățile cu specific militar s-au numărat printre numeroasele variante de petrecere a timpului liber în cadrul festivalului Untold.

 

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Fb / Armata României

 

Ne poți asculta și aici: