Cum începe anul universitar la Cluj. Cursurile, în format online, iar activitățile practice, față în față

Cursuri online, dar seminarii și laboratoare practice față în față, cu respectarea distanțării fizice. Aceasta este strategia adoptată de primele universități clujene care au anunțat modul în care se va desfășura noul an școlar.

(Foto: UBB)

 

La cea mai mare universitate din țară, UBB, Senatul instituției a decis  joi ca toate cursurile din semestrul 1 se vor susține online. Unele facultăți, precum cele de Matematică-Informatică, Drept sau Științe Economice, vor avea și restul activității online. În schimb, la facultățile vocaționale sau experimentale, cel puțin o parte dintre seminarii și laboratoare vor fi față în față.

„UBB este o comunitate cu 50.000 de studenți și profesori, a trebuit să ne gândim la a aduce un număr mai mic de studenți și în spațiile de învățământ și activități practice și chiar și la nivelul Clujului. Facultățile care au decis să meargă pe sistemul hibrid sunt cele care au în general laboratoare și activități practice, Biologie, Chimie și Inginerie Chimică, Fizică, Facultatea de Teatru”, a spus pentru EBS Radio purtătorul de cuvânt al instituției, Laura Irimieș.

Laboratoarele de la UTCN, în format clasic, diferențiate pe ani de studiu

Senatul Universității Tehnice din Cluj a hotărât, tot joi, ca toate cursurile din cele 2 semestre să se desfășoare online. Desfășurarea activității practice pentru studenții de la specializările de Inginerie a fost diferențiată pe ani de studiu, iar la Facultatea de Arhitectură, hotărârea va fi luată de profesorii și studenții facultății.

„Vorbim de învățământ tehnic, iar parte din activitățile de laborator ale studenților nu pot fi realizate în regim exclusiv online. Anii terminali și începătorii, anul 1 și anul 4, vor desfășura aceste activități de seminarii, lucrări de laborator și proiecte ‘în prezență’. Anii intermediari, respectiv anul 2 și anul 3, activitățile de seminar, laborator și de proiecte le vor desfășura față în față, alternativ, anul 2 în semestrul întâi, iar anul 3 în semestrul al doilea”, a spus pentru EBS Radio Mirela Boțan, purtătorul de cuvânt al universității.

Ea a precizat că birourile consiliilor facultăților vor putea stabili, de comun acord cu reprezentanții studenților, dacă este cazul ca anumite stagii să fie adaptate la format online. Va fi stabilit, tot în urma consultărilor, modul de organizare și repartizare a studenților la activitățile practice.

Ce fac celelalte universități

Studenții de la Universitatea de Științe Agricole vor susține cursurile și seminariile online, iar stagiile practice și laboratoarele din campus, respectiv din fermele sau de la instituțiile partenere, față în față. La Academia de Muzică activitățile teoretice vor fi online iar cele de interpretare față în față. Senatul UMF decide vineri cu privire la modul de desfășurare al cursurilor, iar Universitatea de Arte și Design va comunica în zilele următoare o hotărâre.

 

Ovidiu Cornea

 

 

Ne poți asculta și aici: