Cum ne măsurăm stima de sine și ce e de făcut dacă e prea scăzută sau prea ridicată

Câteodată este prieten, câteodată dușman, depinde doar de doză. Este drept că cei mai mulți au nevoie să-și crească stima de sine, însă nicio extremă nu face bine. Ne asigură psihologul Ștefania Ștefanache, care ne spune și că există modalități precise de a ne măsura stima de sine, putem să facem această evaluare și singur, dar optim este să apelăm la un specialist. Ne explică și de ce. Aflăm de la ea care sunt efectele negative atunci când ne situăm la oricare dintre extreme, dar mai ales cum ajungem la echilibru.

Esența este, în privința stimei de sine, să nu ne oprim niciodată la eșecuri. Perfecțiunea este supraevaluată, iar noi suntem ființe mult prea complexe pentru a fi definite de doar câteva capitole din viața noastră.

Ștefania Ștefanache va povesti multe pe această temă și online, vineri după-amiaza, într-o prelegere live, cu acces liber, pe pagina Laboratorului de Științe Cognitive. În interviul realizat de Anca Brășfălean ne spune unde este mai bine să căutăm resurse pentru a ne crește stima de sine, în jurul nostru sau în noi înșine, și ne dă câteva sfaturi pentru a lucra la această problemă.

 

Ne poți asculta și aici: