Cum se explică recordul de cazuri de Covid-19 de la Cluj

Un număr record de cazuri noi de Covid-19 a fost înregistrat astăzi, atât în România, 1.713 noi îmbolnăviri, cât și la Cluj. 99 de îmbolnăviri au fost anunțate în județ, cele mai multe din țară după Capitală.

Este cel mai mare număr de cazuri raportat în pandemie, într-un interval de 24 de ore, la Cluj. Aproape jumătate dintre ele au fost înregistrate la un centru de vârstnici din localitatea Dezmir, din comuna Apahida, unde 49 de persoane s-au infectat cu noul virus.

Pentru celelalte 50 de cazuri nu există o tipologie, a spus prefectul Mircea Abrudean.

„Nu sunt alte focare, acesta cu 49 de cazuri e clar, în rest sunt persoane din tot județul, sunt multe persoane care vin din spitale, unde au fost izolate în zonele tampon, așa cum prevăd regulamentele, cu simptome, dintre care se pare că multe dintre ele sunt pozitive. Este o transmitere comunitară, nu mai predomină în momentul de față testarea la cerere, a scăzut destul de mult. Din anchete nu ar reieși o incidență a cazurilor din concedii, sunt foarte puține persoane despre care anchetele să arate că au revenit de la mare, infectați. Vorbim de o populație foarte mare a județului Cluj, vin multe persoane din alte zone, prin prisma activității pe care o au și cred că este singura explicație pe care o putem da”, a spus prefectul Mircea Abrudean.

Numărul persoanelor cu Covid-19 internate în cele trei spitale dedicate din Cluj se apropie acum de 300, dintre care peste 250 sunt din județ.

„La ATI avem locuri în continuare, avem 28 de locuri ocupate din 35, deci 7 locuri libere (miercuri, la ora 17.00, n. red.). Se observă mai multe cazuri mai grave, nu neapărat de ATI, dar forme mai grave de Covid-19, iar în măsura în care va fi nevoie vom mai deschide o secție de ATI la Spitalul de Boli Infecțioase. Suntem în regulă în ce privește locurile în spitale, Recuperarea a mai suplimentat numărul, prin cohortare, pentru că au această posibilitate, nu sunt probleme și nu cred că va mai fi nevoie de un nou spital Covid, dar vom vedea cum va evolua situația, nu putem ști dinainte”, a spus prefectul Mircea Abrudean.

Acesta a mai precizat că, în continuare, la Cluj-Napoca incidența cazurilor, de 0.65% la mie, nu este una ridicată, în schimb sunt localități, precum Dej, unde aceasta se apropie de 1%. Situația nu este încă una îngrijorătoare, dar se constată o creștere a numărului de cazuri. Autoritățile fac astfel apel în continuare la respectarea măsurilor de igienă, protecție și distanțare fizică.

De la debutul pandemiei, numărul cazurilor de infecție cu coronavirus a trecut de 2.600, în județul Cluj.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: