Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Cum se vede la Cluj reducerea amenzilor pentru bicicliști

Scăderea amenzilor pentru bicicliști trebuie dublată de respectarea regulilor de circulație și îmbunătățirea infrastructurii pentru aceste vehicule.

O spun atât utilizatorii bicicletelor, cât și reprezentanții asociaților de profil și șoferii din Cluj. Potrivit unei statistici a Poliției Cluj, nerespectarea regulilor de circulație de către bicicliști a fost principală cauză a accidentelor rutiere din județ. În țări din Vestul Europei, inclusiv în Ungaria, pe lângă faptul că li s-a asigurat infrastructura, bicicliștii au fost disciplinați mai degrabă cu amenzi drastice, arată președintele asociației Clujul Pedalează, Levente Kertesz, care este sceptic cu privire la impactul pe care îl va avea această măsură.

„Nu mi se pare că va ajuta mersul pe bicicletă. Părerea mea personală este că amenzile trebuie să fie pentru toată lumea destul de ursturătoare, pentru că numai așa ne vom educa. Din păcate, atât bicicliștii cât și șoferii din România sunt cam needucați și necivilizați. Să zicem că nu doar amenda educă, ar trebui să fie niște proiecte făcute de către Guvern, sau ar trebui noi, asociațiile și organizațiile, să începem să educăm oamenii cum se comportă un biciclist și un șofer în trafic, pentru că respectul trebuie să fie reciproc. Deci scăzând amenda, nu faci lumea să meargă pe bicicletă pentru că dacă nu am pe unde să mă duc în siguranță, poate fi 0 lei amenda, că tot nu mă voi duce”, a spus pentru EBS Radio Levente Kertesz.

Acesta subliniază că bicicliștii trebuie să respecte cu strictețe câteva reguli.

„În primul rând, cască de protecție tot timpul, chiar dacă ești în oraș. Doi: la trecerea de pietoni, trebuie să te dai jos, pentru că noi suntem vehicul. Tu nu respecți o regulă și ți se formează un reflex și nu o să te dai jos niciodată, iar la un moment dat Doamne feri să vină un alt vehicul sau autovehicul, al cărui șofer se uită la telefon și nu respectă nici el regula, sau un pieton. Apoi, când este roșu la semafor, bicicliștii trebuie să se oprească și să îi lase pe pietoni să treacă. Mă uit, de multe ori trec bicicliști care nu respectă semnalul roșu al semaforului, a fost un incident acum câțiva ani lângă BCU, când o doamnă a fost lovită grav și nimeni nu a reușit să identifice cine a fost biciclistul”, a mai spus acesta.

Bicicliștii sunt mulțumiți, șoferii mai puțin

Tot mai mulți clujeni utilizează bicileta pentru deplasarea în oraș, în condițiile traficului aglomerat. Părerile cu privire la reducera amenzilor sunt împărțite.

„Eu cred că e o măsură bună de încurajare. Știind că am și amenzi mai mici, dar mă bucur cumva că nu o să fiu pedepsit pentru o încălcare minoră a regulilor, că nu o să mă bag acum în fața unei mașini”, spune Răzvan, un tânăr care utilizează aproape zilnic bicicletele din sistemul de bikesharing.

„Circul numai cu bicicleta. Nu m-am gândit niciodată la asta, să merg cu altceva din cauza amenzii. Regulile oricum sunt pentru siguranța mea și le respect. Problema este că nu sunt piste, în primul rând, și este foarte periculos”, adaugă o tânără.

„Mi se pare un lucru cinstit, fiindcă noi, cei care circulăm cu bicicleta, suntem mult mai expuși la un pericol. Foarte mulți șoferi nu sunt atenți la semnele de circulație, mai ales la bicicliști”, a spus un alt tânăr.

Chiar dacă întâlnesc și bicicliști disciplinați, mai mulți șoferi cred că aceștia trebuie să fie mult mai atenți în trafic.

„Mulți nu respectă nicio regulă, dintre bicicliști. Nu sunt echipate corespunzător, mai ales seara. Dimineața când merg, nu au lumini, nu au nimic pe ele, nu au vestă și nu sunt atenți. Mai ales dacă au căști în urechi dacă virează la stânga, nici nu se uită că ești în spatele lui. A ieșit și a virat. Și mai ales la trecerile de pietoni, că vin de pe trotuar și merge pe trecere direct pe bicicletă, nu coboară, nu trece ca pieton”, spune domnul Șandor, taximetrist încă din anii ‘90.

„Mi se pare ok (reducerea amenzilor, n.red.) doar să aibă și ei, bicicliștii, grijă. De exemplu, cum stăm acum la semafor, ei fentează traficul, ceea ce nu e ok”, a spus și un tânăr, care staționează la semafor.

„De ce au scăzut la ei și cresc la noi? În aceeași măsură trebuia să crească și la unii și la ceilalți”, completează un alt conducător auto.

„E foarte bine. Eu nu aș vrea să le dea nicio amendă. Nici nouă, nici la nimeni”, spune și domnul Petrică, un alt taximetrist.

Camera Deputaților a decis, joi, reducerea amenzilor pentru bicicliști. Astfel, de 870 – 1.160 de lei, amenzile vor fi între 580 și 725 de lei. De asemenea, bicicliștii vor primi și puncte de penalizare mai puține. Pentru anumite abateri, în special cele care vizează dotările bicicletelor cu lumini, sau pătrunderea acestor vehicule pe autostradă, amenzile au rămas neschimbate.

 

Ovidiu Cornea

 

X
X
X