Legalizarea bacșișului naște opinii diferite la Cluj, atât în rândul clienților, cât și al reprezentanților localurilor.
Peste 1.000 de restaurante, baruri și cafenele funcționează în prezent în oraș, potrivit celor mai recente date.
Principalul beneficiu al fiscalizării bacșișului este considerat, de către ambele părți, posibilitatea plății cu cardul. Pe de altă parte, unii dintre consumatori susțin că fiscalizarea contrazice însăși ideea de bacșiș.
„Nu mi se pare o idee bună. Adică dacă omul vrea să-i lase bacșiș unui ospătar sau barman, îi lasă, nu trebuie să plătim taxe la stat și după aia”, spune un tânăr.
„Bacșișul este dreptul meu de a da chelnerului ceva pentru serviciile pe care le-a făcut. De ce să impoziteze statul chestia asta? Impozitează salariile, impoztează veniturile, dar acuma chiar și bacșișul… mi se pare o prostie”, este de părere o clujeancă.
„Este o ideee bună, pentru că rămâne la latitudinea ta, într-un final. Plus că totul este pe hârtie și nu o să mai fie cazul că unii fac mai mult, iar alții mai puțin”, a spus un alt tânăr.
„Este în avantajul clienților, pentru că poți lăsa bacșiș și de pe card. În prezent trebuie să ai cash la tine, ca să poți să o faci. Erau în oraș localuri unde puteai lăsa bacșiș și de pe card, dar acum nu mai este permis nicăieri”, a spus un alt tânăr.
Unii administratori de localuri sunt rezervați față de fiscalizarea bacșișului, în condițiile în care încercarea precedentă, printr-o Ordonanță de Urgență din 2015, nu și-a dovedit beneficiile.
Evidențierea bacșișului în bonul fiscal aduce, totuși, și avantaje.
„Cred că este o idee destul de bună, cel puțin din două puncte de vedere. Unu, transpatența bacșișului luat de ospătar, și doi este faptul că se poate încasa cu cardul, ceea ce nu se poate face acuma, pentru că nu ai posibilitatea să marchezi ceva concret. Cred că în proporție de 70% sunt plăți cu cardul. În cazul străinilor funcționează destul de bine sistemul acesta pentru că ei nu se încurcă cu banii cahs și ar fi o alternativă”, spune Claudia Bărboi, reprezentanta unui restaurant din centrul Clujului.
Ministerul Finanțelor a lansat recent, în dezbatere publică, un proiect de lege care prevede evidențierea pe bonul fiscal a bacșișului, în cazul restaurantelor și barurilor, indiferent dacă plata se face prin card sau cu numerar.
Clientul ar urma să poată alege nivelul bacșișului, cuprins între 0 și 15%. Sumele rezultate vor ajunge integral la salariați.
Ovidiu Cornea
Sursa foto: pixabay.com