Cum se vor transforma malurile Someșului. Detaliile proiectului de peste 30 de milioane de euro

Primăria pregătește lansarea licitației pentru execuția lucrărilor la malurile Someșului și a mărit inclusiv bugetul investițiilor, care ajunge la aproape 170 de milioane de lei, aproape 35 de milioane de euro, cu TVA.

Cele mai moderne două noi poduri pietonale din oraș, culoare de deplasare aternativă pentru pietoni și bicicliști, de-a lungul râului și unificarea Parcului Rozelor cu zona de acces la apă. Sunt principalele transformări pe care le va aduce cel mai mare proiect de amenajară urbană din interiorul Clujului: revitalizarea malurilor Someșului.

Trei tronsoane ale malurilor Someșului și ale străzilor adiacente vor fi transformate radical ca urmare a proiectului prin care orașul își întoarce fața către râul de care este străbătut: ”Revitalizarea malurilor Someșului”.

Astfel ar urma să crească substanțial zonele pietonale, dar și numărul arborilor plantați, în ceea ce ar trebui să devină pentru clujeni, potrivit autorităților, un culoar verde de deplasare, pe jos sau cu bicicleta.

De altfel, vor fi realizate și stații de încărcare a trotinetelor și bicicletelor electrice, dar și a mașinilor de acest tip și vor fi instalate mai multe puncte Wi Fi, iluminatul va fi modernizat cu sistem LED, dar vor exista și pavilioane cu diferite funcții comerciale.

 

Primele două loturi, din cele trei în care a fost împărțit întreg proiectul gândit de o echipă de arhitecți spanioli, se vor întinde pe distanța dintre Parcul Rozelor și podul Horea.

„Va fi construit un pod pietonal și pentru biciclete, în zona parcului Rozelor, care va face legătura cu spațiul verde de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din cartierul Grigorescu. Există un gard care delimitează parcul Rozelor de malul râului Someș, care va fi demolat, astfel încât să creăm un spațiu unitar. De asemnea, prin amenajarea unui tronson al canalului Morii, din zona Parcul Rozelor, vom crește suprafața verde cu peste 2,5 hectare în zonă. Strada Gavril Muzicescu va fi pietonalizată, iar strada Sigismund Toduță va fi una cu spațiu partajat. Un obiectiv va fi și transformarea platoului Sălii Sporturilor, care va deveni o zonă pietonală, cu arbori, legată coerent de malurile Someșului”, a explicat pentru EBS Radio directorul de dezvoltare al Primăriei clujene, Ovidiu Cîmpean.

O altă zonă de intervenție va fi cea a parcului Armătura, al cărui potențial nu este încă suficient pus în valoare.

„Parcul Armătura va fi modernizat împreună cu baza sportivă Armătura. Va fi construit și un pod pietonal și de biciclete care va face legătura cu strada Nădășel. Vrem să conectăm această zonă cu Parcul Feroviarilor, care se află în stadiu similar”, a spus Ovidiu Cîmpean.

Intervenții pe 20 de hectare

Per total, suprafața malurilor Someșului vizată de intervenții ajunge la aproximativ 20 de hectare. Vor fi create aproape 20.000 de metri pătrați (2 hectare) de zone pietonale și se vor planta aproape 2.000 de arbori, amenajările urmând să creeze un culoar alternativ de deplasare pe direcția est – vest a orașului. Consilierii locali urmează să voteze săptămâna viitoare valoarea actualizată a investițiilor, finanțată în proporție de 98% din bani europeni.

Potrivit proiectului, intervențiile de pe toate cele 3 tronsoane au ca obiectiv comun încurajarea tranzitului de la transport motorizat, cu mașina personală, spre transport nemotorizat, pe jos, cu bicicleta, sau cu mijloacele de transport în comun și accesibilizarea Someșului, extinderea vegetației, respectiv reducerea emisiilor cu efect de CO2.

Vă prezentăm mai jos câteva detalii cu privire la transformarea fiecăruia dintre cele 3 loturi al proiectului de revitalizare a malurilor Someșului, conform proiectului realizat de echipa de arhitecți spanioli care a câștigat concursul internațional de soluții.

Zona 1: Lunca Someșului Mic și malurile intravilane ale Someșului, zona străzilor Paul Ioan, Plopilor, 1 Decembrie, Gavriil Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, Parcul Rozelor și Iuliu Hațieganu

Suprafață: peste 146.000 de metri pătrați (peste 14 hectare)

Între lucrările propuse se numără realizarea de alei din beton cu strat superior din pietriș, trotuare cu plăci de granit, în timp ce carosabilul de tip shared space va fi amenajat atât cu plăci de granit, cât și cu asfalt. Vor fi instalate nu mai puțin de 10 stații de încărcare pentru biciclete și trotinete cu câte 4 prize fiecare, respectiv 4 stații pentru încărcarea mașinilor electrice.

Taluzul va fi sistematizat pentru accesul mai ușor la apă. Conform proiectului, suprafețele pietonale vor crește (de la 0) la peste 1 hectar, în timp ce carosabilul din zona vizată scade de la 24.000 de metri pătrați la sub 16.000 de metri pătrați. De asemenea, numărul parcărilor scade de la 183 la 67 de locuri, în timp ce numărul arborilor urcă de la peste 1.100 la peste 2.800.

În schimb sunt consemnate ușoare scăderi ale suprafeței pentru joacă, sport, agrement, de la aproape 5.700 mp la 3.874 mp. Numărul podurilor pietonale crește de la 2 la 3.

Costuri actualizate ale investiției: peste 104 milioane de lei, fără TVA (față de 98 de milioane valoare inițială), respectiv peste 123 milioane cu TVA.

Zona 2 Parcul Armătura – suprafață vizată 32.500 mp

Unul din obiectivele principale îl reprezintă accesibilizarea malurilor Someșului și Nadășului din punct de vedere pietonal, prin amenajarea unor platforme, respectiv instalarea de gradene, care să permită accesul în siguranță la apă. De asemenea, se dorește asigurarea unui acces mai ușor, nemotorizat, între zona cartierelor Iris – Bulgaria și centru.

Va fi instalat un singur punct de încărcare a bicicletelor și trotinetelor electirce, dotat cu 4 prize. Zona pietonală va fi de 867 de mp, în timp ce pistele vor măsura 530 de metri liniari. Crește spectaculos suprafața destinată aleilor, de la aproape 300 la 2.000 mp, în schimb se diminuează cea a spațiilor verzi, de la 28.000 mp la 22.000 mp. Va fi realizat totodată un pod pietonal.

Valoare investiții: 19,9 milioane de lei fără TVA (față de valoarea inițială de 18,6 mil lei fără TVA), respectiv 23,6 milioane de lei cu TVA.

 Lot 3 Platoul Sălii Sporturilor 14.750 de metri pătrați

Intervențiile urmăresc să îmbunătățeaască accesul pietonal și velo la Sala Sporturilor Horia Demian, la piscina UTCN, respectiv Parcul Iuliu Hațieganu. Suprafa aleilor pietonale va scădea de la 273 metri liniari la 63 metri liniari. În schimb vor fi creați peste 7.000 de metri pătrați de spații pietonale, iar spațiul verde va crește de asemenea substanțial, de la 1.396 mp la peste 3.100 mp.

În schimb, numărul locurilor de parcare va scădea dramatic, de la 320 la doar 42.

„Se vor păstra locuri de parcare pentru autocare și câteva pentru mașini mici, pentru intervenții sau alte funcțiuni, dar în mare parte platoul va fi pietonal și va deveni un spațiu funcțional, pentru a putea organiza evenimente și să descărcăm puțin zona din piața Unirii, de exemplu”, a mai spus Ovidiu Cîmpean.

Valoarea investițiilor pentru această zonă este de 17.36 milioane de lei (față de 16.56 mil lei), fără TVA, 20.6 milioane de lei cu TVA.

Licitația de execuție ar urma să fie lansată în aprilie, pentru fiecare dintre cele 3 loturi în parte. Proiectele au trecut de evaluarea financiară și se află în fază de precontractare a finanțării europene.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: