FOTO | De la Casa Pistruiatul la mini-grădinile suspendate de pe Someș. Concurs de arhitectură, sub ochii clujenilor

Câteva zeci din cele mai reușite proiecte de arhitecură realizate de arhitecți din Cluj și din Transilvania în ultimii doi ani pot fi admirate, în această perioadă, în Piața Unirii.

Expoziția în aer liber include planșe de mari dimensiuni, însoțite de explicații, cu biserici și alte obiective de patrimoniu, locuințe individuale sau colective, hoteluri, spații de birouri amenajate într-un mod inovativ, dar și case de la țară sau amenajări temporare, de festival. O parte din amenajările de pe malul Someșului, casa unde a fost filmată o scenă din celebrul film Pistruiatul, renovată, stadionul din Târgu Jiu, inaugurat recent sau Piața Habermann din Sibiu se numără printre proiectele expuse. Astfel de proiecte ar trebui replicate, spun privitorii, chiar dacă nu toți împărtășesc aceleași gusturi.

E arhitectura nouă, în special, care a apărut, asta e ceva deosebit”, spune un domn în vârstă, care privește cu atenție planșele“

Sunt curios în ce direcție merge arhitectura, pentru că nu sunt mulțumit de obicei în ce fel se construiește, dar astea îmi plac foarte mult. Cred că ar trebui încurajați mai mult arhitecții care chiar se preocupă de arhitectura de calitate și de soarta orașului”, adaugă un tânăr care zăbovește minute bune pe bicicletă, pentru a studia proiectele de arhitectură.

Prezentarea este utilă, dar pot să am unele rețineri în privința unora dintre aceste proiecte, sunt ansambluri moderne, pe care le găsești în toată lumea, nu sunt foarte originale unele dintre ele”, este opinia fermă a altui domn, care pare să fie specialist în domeniu, dar se recomandă drept informatician.

Niște lucruri frumoase, interesante și păcat că nu se aplică la o scară mai largă, sunt mai degrabă exemple individuale”, conchide un alt privitor.

Proiectele expuse în Piața Unirii participă la concursul organizat în ediția din acest an a Bienalei de Arhitectură Transilvania. Acestea sunt împărțite în zece secțiuni, de la Arhitectura patrimoniului cultural sau Arhitectura spațiului public, la domenii mai predispuse experimentului, precum Arhitectura spațiului interior și scenografie, Microarhitectură / Arhitectură temporară ori sau Design de obiect.

Rolul expoziției este și de a le educa gusturile privitorilor, care pot fi beneficiarii unor astfel de proiecte, explică președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania, Daniela Maier:

„Cred că este foarte important ca publicul să le vadă și să încerce să înțeleagă ceea ce noi considerăm în momentul de față că reprezintă proiecte de valoare. Dincolo de toate, putem vorbi de proiecte care sunt adaptate mediului în care au intervenit și în care proiectul a fost implementat. Dincolo de asta, putem vorbi de proiecte care sunt rezultate unor colaborări constructive între toți actorii implicați în ceea ce înseamnă proiectare și anume arhitecți și ingineri, beneficiari și adminsitrație și comunitatatea în care se intervine atunci când vorbim de arhitectură în spațiul public”, a spus Daniela Maier.

Bienala de Arhitectură Transilvania se desfășoară până în 24 noiembrie și cuprinde, pe lângă competiție, mese rotunde, expoziții și conferințe ale unor experți internaționali în arhitectură. Proiectele expuse și la celelalte Bienale de Arhitectură ale filialelor Ordinului arhitecților din țară sunt expuse la centrul comercial din cartierul Gheorgheni.

 

Text și foto: Ovidiu Cornea