De la gen, la tricolor. Ce spun primii clujeni care vor avea buletin electronic

Am stat de vorbă cu doi dintre primii clujeni care vor intra în posesia cărții de identitate electronice, în a doua jumătate a lunii. Modificările aduse de noul tip de document și controversele apărute au fost subiectul emisiunii Forum EBS, realizate de Ovidiu Cornea, joi, 5 august.

Sonia, una din primele clujence și românce viitoare posesoare de buletin electronic.
Sonia, una din primele clujence și românce viitoare posesoare de buletin electronic.

Ce aduce noul document

Amintim, Cluj-Napoca este singurul oraș din țară unde se vor emite, deocamdată sub forma unui proiect pilot, cărți electronice de identitate. Acestea vor ține loc și de card de sănătate, iar pe parcrus vor putea îngloba și alte funcții. Aproximativ 450 de clujeni s-au programat deja, până la început de septembrie, pentru eliberarea noului tip de document, iar până la finalul anului numărul ar urma să ajungă la 5.000. Față de cartea de identitate clasică, cartea electronică de identitate are o dimensiune mai mică, asemănătoare cu cea a unui card bancar, presupune amprentarea digitală, dar și facială – realizată automat în momentul fotografierii, a posesorului și stocarea de date personale pe un dispozitiv electronic incorporat în document.

Odată cu generalizarea proiectului, românii vor putea opta în continuare atât pentru cartea de identitate electronică, precum și pentru carte de identitate în format nou, fără dispozitivul de stocare electronic, respectiv pentru cartea de identitate clasică. Din august 2031 însă se va putea călători însă doar pe baza unui document electronic, fie carte de identitate sau pașaport.

Forma cărții de identitate electronică, într-un document prototip, prezentat de Ministerul Afacerilor Interne.
Forma cărții de identitate electronică, într-un document prototip, prezentat de Ministerul Afacerilor Interne.

„Important e că are steagul UE”

Sonia are 30 de ani și aștepta ușor emoționată interacțiunea cu funcționarii ghișeului Primăriei clujene, singurul deocamdată, unde urma să îndeplinească formalitățile pentru procesarea documentului. Pe lângă clasica fotografie, solicitantului I se iau și amprenetele, digitale, respective faciale

“Am și pașaportul electronic și mi se pare că este un document care sigur ne va ajuta să călătorim mult mai ușor și să fie și o evidență mai concretă a cetățenilor din țara asta. Mă bucur că s-au potrivit cumva lucrurile, îmi și expira buletinul la sfârșitul lunii și a venit și acest anunț”, a spus ea. Nu este deranjată de absența tricolorului de pe noul act de identitate: „E important să apară Uniunea Europeană, sunt foarte încântată de asta”, a adăugat tânăra.

A vrut un buletin mai mic

Radu Mureșan (40 de ani) e încântat că noua carte de identitate are dimensiuni mai mici, asemănătoare cu cele ale unui crad bancar. ar are și unele rețineri legată de înlocuirea

„Celălalt buletin mi se părea groznivc de mare și inestetic, a fost singurul motiv pentru care am optat pentru schimbarea actului de identitate, pentru că a fost prea mare. Nu mă deranjează componenta electronică, prefer să se simplifice lucrurile cât mai mult. Fiecare are dreptul la opinie, sunt poate unii care consideră că sunt prea personale aceste date care se stochează, dar eu nu consider problemă, prefer să se simplifice lucrurișle cât mai mult și birocratic și instituțional și din perspectiva liberei circulații, atunci optez pentru informatizare și tot ce ține de asta”, ne-a spus bărbatul.

Este nedumerit în schimb legat de înlocuirea categoriei Sex, masculin sau feminin, cu Gen.

“Nu știu de ce trebuia pus gen în loc de sex, dar să sperăm că o să se revină, nu văd de ce ar interesa autoritățile genul și nu sexul unei persoane. Atunci de ce nu punem și starea mea de spirit în momentul eliberării buletinului, că sunt nervos sau supărat, sau frustrat? Nu înțeleg, dar în fine. Absența tricolorului consider că nu este o problemă, atâta timp cât apare cel al Uniunii Europene”, ne-a declarat bărbatul, mulțumit și de cum a decurs întrega procedură de programare pe platforma electronică.

Aproximativ 15 persoane pe zi sunt programate pe zi la ghișeul de eliberare a CI-urilor electronice, din clădirea Direcției de Evidența Persoanei de pe strada Moților, dar nu toți solicitanții se ține ad literam de programare, astfel că sunt momente când funcționarii așteaptă minute bune ocuparea scaunului din fața lor.

Păreri împărțite

E în schimb mai multă forfortă la ghișeele de eliberare a actelor de identitate clasice, numărul de cereri depuse aici fiind de aproximativ 10 ori mai mare.

Ghișeele unde se eliberează cărțile de identitate clasice colectează în continuare aproape 200 de cereri zilnic.
Ghișeele unde se eliberează cărțile de identitate clasice colectează în continuare aproape 200 de cereri zilnic.

“De abia ne-am întors din concediu, încă nu am reușit să mă informez, așa că depun actele pentru buletinul clasic”, ne-a spus o doamnă, menționând că nu are alte reținere legată de trecerea la cartea de identitate electronică, respectiv cu privire la

Am întrebat și alți clujeni aflați în sediul Direcției de Evidența Persoanei despre aspectele care au iscat controverse în spațiul public, legat de înlocuirea expresiei sex (al persoanei) cu gen, respectiv de absența tricolorului de noul document.

“Mă consider un cetățean european și îmi doresc ca lumea asta să fie fără granițe și pe o mentalitate mult mai modernă”, ne-a spus o clujeancă, decisă să treacă la cartea de identitate electronică în momentul în care îi va expira actualul act de identitate.  Alte persoane sunt mai reținute:

“Nu sunt de acord cu buletinele elctronice, mi-ar plăcea să rămână tot așa cum sunt. Nu îmi place că sunt incluse atâtea detalii despre fiecare om, să le știe toată lumea. Este trecut gen și nu apare tricolorul, sunt româncă și aș vrea să rămână exact cum a fost”, ne-a spus o altă doamnă.

“Cu chestia sat legată de gender nu sunt de acord, omul e din bărbat și femeie, legat de tricolor, fiecare țară are reprezentarea ei în lume, un stega, că e unguresc, românesc, italian sau nemțesc reprezintă naționalitatea și apartenența la o nație, la un popor, țară. Pe buletinele italienești există roșu alb și verde, pe cel românesc ar trebui să existe roșu, galben și albastru”, și-a expus punctul de vedere un bărbat.

“Deschidere mare a clujenilor pentru cărțile de identitate electronice”

La scurt timp după lansarea oficială a proiectului-pilot de emitere a cărților de identitate electronice, la Cluj-Napoca, programările au curs, iar 450 de locuitori ai municipiului au ocupat deja locurile disponibile până în 5 septembrie. Asta întrucât proiectul este practic în continuă updatare, numărul a fost limitat la 15 programări pe zi, la o distanță de aproximativ 20 de minute unele de altele:

“Există o solicitare foarte mare pentru cărțile de identitate electronice. Nu s-au înregistrat reclamații legat de forma documentului, proiectul permite la momentul de față să preschimbăm acte doar pentru cetățenii cu vârsta peste 18 ani, prioritate au cei cărora le-a expirat documentul, dar nu îi refuzăm nici pe alâii, în alte condiții, schimbare de domiciliu, schimbare de nume în urma căsătoriei, nu refuzăm pe nimeni, condiția este să aibă programare”, a explicat Traian Runcan, șeful Direcției de Evidența Persoanelor din Primăria Cluj-Napoca.

El a menționat că procedura nu merge deocamdată mai repede decât cea obișnuită, întrucât odată cu costuri mai mari suportate de către solicitanți – 67 de lei, față de 7 lei pentru cartea de identitate clasică – funcționarii trebuie să fie și mai atenți, pentru a nu exista greșeli. Pe de altă parte, procedura efectuată la Cluj este supervizată în timp real de către angajații Ministerului Afacerilor Interne de la București, iar finalizarea demersului trebuie să primească girul acestora.

“Se fac dosare virtuale, e un avantaj pentru cetățean, cetățeanul nu mai face niciun fel de copie, doar vine cu actele în original, sunt aceleași acte necesare ca la procedura clasică, nu le trebuie acte în plus. Procedura e alta, le trecem CNP-ul electronic și ne generează cererea, cetățeanul nu mai completează cererea, nu își face copii, în final avem un dosar virtual pe care îl transmitem colegilor la București pentru personalizare. Se ia amprenta și se semnează electronic, asta e o noutate pentru cetățeni, se ia și amprenta facială – aplicația de poză îți măsoară distanța dintre pomeți și ochi. Sunt elemente de securitate în plus, față de cartea pe care o avem în prezent”, a mai spus Runcan.

Șeful Direcției de Evidența Persoanelor Cluj-Napoca a spus că având în vedere interesul locuitorilor pentru documentele electronice, cât de repede emiterea acestora va fi generalizată.

Deocamdată, cifra oficială vehiculată de la nivelul Ministerului Afacerilor de Interne este de aproximatriv 5.000 de buletine electronice care să fie emise până la finalul anului.

Ministerul Afacerilor Interne: Genul se referă tot la masculin și feminine

Discuțiile apărute în spațiul public cu privire la unele modificări aduse de noul tip de document i-a făcut pe reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne să vină cu precizări legate de principalele două subiecte aduse în discuție: înlocuirea expresiei sex cu gen și absenșța tricolorului de pe noul document unde se păstrează stema României și steragul Uniunii Europene:

Șeful Direcției de Administrare a Bazelor de Date din Minister, Cătălin Giulescu, a menționat că Hotărârea de Guvern pe temă, emisă anul acesta a fost disponibilă pentru vizualizare publică încă din toamna anului 2020, iar Anexele explicau încă de atunci la ce face referire expresia gen:

“S-a precizat explicit în Anexă, că acest document, pentru proiectul pilot va conține mențiunea gen, dar tot Hotărârea de Guvern stabilește că sunt doar două opțiuni: feminin și masculin, nu există niciun fel de altă intervenție”, a spus Giulescu.

Reprezentantul ministerului, cel care și coordonează de altfel direct proiectul pilot, a spus că potrivit Regulamentului European din 2019 este obligatorie introducerea steagului UE pe document, iar ca însemn national a fost preferată păstrarea stemei. Prioritatea cărții electronice de identitate este partea de siguranță a datelor personale, iar spațiul limitat pentru a introduce și steagul, a mai adăugat el.

Cătălin Giulescu a spus că la nivel European există diferențe între state, unele alegând să păstreze steagul pe document, în dauna stemei, cele mai multe țări alegând să păstreze stema.

“Standardele de siguranță sunt atinse conform standardelor anului 2021. Tehnic, este aproape imposibil să introducem steagul României, cu actualele tehnologii, dar putem să luăm în calcul orice propunere, aceasta este esența proiectului pilot. Vom testa în acest an toate elementele tehnice, dar și în privința utilizării documentului”, a mai spus Cătălin Giulescu.

Ascultaţi mai jos emisiunea Forum EBS, care a avut ca temă cartea de identitate electronică:

Ne poți asculta și aici: